Nema do žlice!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priznajte, kada ste zadnji put jeli teleca jetrica ili plucica na kiselo, telece bubrege u umaku od vina ili vrhnja, varivo od lece, vinski gulaš... Pitam to ove starije, jer, za nove fast food generacije nisam sigurna znaju li uopce za ova jela, a kamoli jesu li ih jeli ili nedajbože kuhali.

"Jela sa žlicom" dobrodošla je kuharica za sve ljubitelje dobre stare kuhinje u kojoj je žlica svetinja. Neki originalni recepti prilagodeni su suvremenim potrebama i trendovima, no glavno obilježje uvijek je žlica, jednako kao i to što su cijenom i nacinom pripreme svima dostupni. Za kuhanje po ovoj knjizi, naime, potrebne su namirnice koje se mogu naci na našim tržnicama uz samo malo dobre volje.

Knjiga je, kako istice izdavac, namijenjena prvenstveno onima koji žele smanjiti troškove prehrane, a u isto vrijeme zadržati kvalitetu i ravnotežu hranjivih tvari potrebnih zdravom organizmu. Sve pocinje, kao i kod kuce, s juhama od povrca, mesa i ribe. Slijede jela od mesa (peradi, iznutrica), ribe i mekušaca, od povrca s mesom, a tu su i razlicita variva. Zanimljiva su jela što ih autori nude od ostataka mesa, povrca, riba i školjki kao i sirovih i kuhanih namirnica, posebno u ova krizna i recesijska vremena kada više nema, kao nekada, bacanja u koš viška hrane.

Slijedi, takoder, vrlo zanimljivo poglavlje naslovljeno "Žlicom po svijetu" gdje cete naci, pa možete i isprobati, francusku ili njemacku gustu juhu od krumpira, štajersku kiselu gustu juhu od krumpira ili talijansku gustu juhu od povrca s hrenovkama. Tu su i razliciti recepti za talijanske juhe od povrca (minestrone), francusku gustu juhu od srdela, vipavsku gustu juhu, bosansku kiselu corbu... a tek madarski pileci paprikaš, španjolska hladna gusta juha (gazpacho), bosanski lonac, sekeli gulaš...

Kao i u svakoj dobroj kuharici, pronaci cete i slatke recepte - kuhana mlijecna jela, vocne salate, kompote, a pri kraju ima i korisnih informacija o zacinima i zacinskom bilju, zamjenskim sastojcima kao i vrlo korisne obavijesti o kalorijama, vitaminima i mineralima, a tu su i male bakine tajne. Sve u svemu, zanimljiva kulinarska knjiga posebno za ova recesijska vremena.


Podijeli: Facebook Twiter