Nema cjepiva protiv difterije, hripavca i tetanusa!

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Nije prošlo puno vremena od kada je u svim rodilištima nestalo obaveznog cjepiva protiv tuberkuloze takozvanog BCG cjepiva budući da država nije na vrijeme osigurala novog dobavljača. To se u međuvremenu privremeno riješilo, a nova je vijest da trenutno na razini cijele Hrvatske nema cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca!

Potvrdio je to Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji u svom priopćenju navodi da se radi o kratkotrajnoj nestašici za drugo docjepljivanje djece. Nestašica će trajati oko mjesec dana, a u HZJZ-u potvrđuju kako to neće predstavljati rizik za zdravlje djece.

Epidemiologinja istarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak potvrdila nam je da su i oni ostali bez zaliha cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca, rekavši da oni pedijatri koji eventualno u ordinacijama još imaju to cjepivo, vjerojatno raspolažu starim zalihama.

U ovom trenutku istarski zavod ne može nadležnim pedijatrima isporučivati nove doze cjepiva, jer ih više nema. No čini se da bi opet moglo doći do novih problema s cjepivom protiv tuberkuloze. "Imamo još nešto malo tih doza no zasad ne znamo kada će i tko isporučivati nove", potvrdila je dr. Skopljak.

Pulska pedijatrica dr. Gordana Oparnica veli da u ordinaciji još ima cjepiva no da nije primila nikakvu službenu informaciju da je u tijeku nestašica. "Nama je ovo prvi glas i nikakav dopis o tome nismo dobili", kazala je kratko dr. Oparnica.

U HZJZ-u potvrđuju da "je nestašica posljedica teškoća s proizvodnjom cjepiva u Europi i posljedične nemogućnosti isporuke već ugovorenih količina ovog cjepiva od strane dobavljača".

Naime, cjepivo je bilo namijenjeno za drugo docjepljivanje trogodišnjaka rođenih 2010. godine koji nisu bili docijepljeni protiv difterije, tetanusa i hripavca tijekom 2013., kako je to bilo predviđeno tadašnjim kalendarom cijepljenja.

U suradnji s Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode i veledrogerijama HZJZ trenutno radi na osiguranju potrebnih uvjeta za uvoz cjepiva. "Nestašica cjepiva neće predstavljati rizik za zdravlje djece, niti će se time narušiti visoka zaštita kolektivnog imuniteta protiv difterije, tetanusa i hripavca", navodi u svom priopćenju HZJZ.

Ne treba zaboraviti da je cijepljenje djece u Hrvatskoj još uvijek zakonska obveza i da roditelji koji to ne čine mogu biti prijavljeni za zanemarivanje djece i kažnjeni novčanom kaznom. Pitanje je samo kakve će i hoće li sankcije snositi oni koji nisu na vrijeme osigurali nove doze i hoćemo li svako toliko ostajati bez nekog cjepiva koje "pod obavezno" definira država, a koja ga očito nije sposobna kontinuirano osigurati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter