Nema cijepljenja za pse bez cipa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi se psi prilikom cijepljenja protiv bjesnoce trebaju mikrocipirati, u suprotnom se podnosi prijava županijskom inspektoru, kazao je direktor buzetske Veterinarske ambulante Branko Greblo. Do sada se vlasnicima toleriralo izbjegavanje ove obveze, no od ove se godine psi koji nisu mikrocipirani nece moci evidentirati prilikom cijepljenja protiv bjesnoce jer to nece dopuštati novi racunalni program, kaže Greblo.

Prema pravilniku o oznacavanju pasa, svi psi oštenjeni nakon 1. listopada 2004. godine moraju biti oznaceni mikrocipom.

Na Buzeštini je do sada mikrocipirano 350 pasa, a procjenjuje se da bi ih mikrocipove trebalo dobiti još 1.300, što znaci da se njihovi vlasnici ne pridržavaju ove odredbe.

Grad Buzet je poput brojnih hrvatskih gradova još prije dvije godine podržao kampanju udruge Prijatelji životinja koja se zalaže za promjenu pravilnika o oznacavanju pasa i traži donošenje zakonske obveze mikrocipiranja svih pasa u Hrvatskoj. Buzetska podrška ima težinu jer je rijec o podrucju s vjerojatno najviše pasa u Istri u odnosu na broj stanovnika, procjenjuje se njih 1.900.

Mikrocipiranjem se nastoji smanjiti broj lutalica te napuštene životinje povezati s neodgovornim vlasnicima. Ono bi olakšalo i identifikaciju izgubljenih pasa kao i onih koji nisu cijepljeni protiv bjesnoce, što je posebno važno upravo na buzetskom i laniškom podrucju, na kojima su i dalje na snazi mjere suzbijanja širenja bjesnoce.

U redovnoj godišnjoj akciji, koja traje do 31. ožujka, cijepljenje pasa protiv bjesnoce košta 130 kuna. U sklopu te akcije provodi se i mikrocipiranje, koje s cijepljenjem košta 188, a pojedinacno 90 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter