Nema bojazni od većeg onečišćenja, brane manju naftnu mrlju drže pod kontrolom

Radikal Guru (Mateusz Miller)
Radikal Guru (Mateusz Miller)

Nakon pucanja privezne užadi na novogradnji "Apollo" i nekontroliranog plutanja broda-platforme prema gatu Molo Carbone gdje su na vezu bili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi, te udara i potapljanja broda "Silni" uz značajnu materijalnu štetu, pojavila se bojazan o onečišćenju mora. Naime, dva dana ranije, u subotu, "Silni" je napunjen s gorivom, čak 14 tona dizela, koji sada prijeti da iscuri iz potopljenog broda.

No, kako saznajemo iz Stožera kod iznenadnih onečišćenja mora Istarske županije, kojim zapovijeda Lučka kapetanija, a sastoji se još od predstavnika Lučke uprave Pula, policije i vatrogasaca, za sada nema bojazni od većeg onečišćenja. Štoviše, čim se nesreća dogodila promptnom reakcijom postavljene su nepropusne brane, koje omanju naftnu mrlju drže pod kontrolom, ali i apsorbacijske brane, koje apsorbiraju naftu. Pokazuje se tako da brojne vježbe koje se odrađuju rezultiraju plodom, odnosno promptnog reakcijom nadležnih koji su se uspješno organizirali odmah po potonuću broda prepunog goriva.

- S obzirom na količinu goriva u brodu, pune rezervoare, naftna mrlja koja je na površini   vjerojatno je masnoća u ulja sa samog broda. Rezervoari nisu propustili, odnosno nisu probijeni jer bi tada količina ispuštene nafte bila puno veća. Zbog nevremena, za sada, nije moguće brod izvući, vjerujemo da ćemo to uspjeti učiniti do kraja tjedna. Pogotovo jer se prvo treba maknuti platforma, a to zbog nevremena nije trenutno moguće. Međutim, u pripremi smo eventualno zamijeniti brane koje smo odmah postavili, saznajemo neslužbeno iz Stožera kod iznenadnih onečišćenja mora Istarske županije.

Do trenutka kada će tegljač odvesti "Silnog" na sigurno potopljeni brod je osiguran priveznom užadi uz pristanišni gat, gdje će se odraditi i izvlačenje goriva ukoliko bude potrebno. Odmah po potonuću Lučka uprava Pula angažirala je pulsku Javnu vatrogasnu postrojbu, kao i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter