Nema beneficija za pomorce koji su i obrtnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ništa nas ne smije iznenaditi, ali birokracija to uvijek cini. Pomorci, ujedno i vlasnici obrta i firmi, našli su se u cudu kad su shvatili da im beneficirani radni staž, koji im je omogucen izmjenom Pomorskog zakonika u lipnju prošle godine, Ministarstvo gospodarstva, odnosno Uprava za mirovinsko osiguranje ne priznaje.

U navedenim zakonskim izmjenama piše da se "clanu posade broda, bez obzira na državnu pripadnost i vrstu broda te bez obzira na svojstva ukrcaja na brodu, svakih 12 mjeseci provedenih na ukrcaju kao clan posade broda u medunarodnoj plovidbi i nacionalnoj plovidbi, racuna u staž osiguranja kao 15 mjeseci". No, u Upravi za mirovinsko osiguranje smatraju da na to pravo nemaju, kako ih oni nazivaju, obrtnici pomorci, iako i sami spadaju u posadu broda.

Vlasnici obrta taoci birokracije

"Mišljenja smo da obrtnici pomorci, kao samostalni obveznici placanja doprinosa, ne ostvaruju pravo na staž osiguranja s povecanim trajanjem", piše u dopisu koji je Ministarstvo gospodarstva 13. listopada 2011. uputilo Ministarstvu mora. U njemu se navodi i njihovo tumacenje Pomorskog zakonika prema kojem pravo na beneficirani radni staž imaju iskljucivo radnici, odnosno clanovi posade broda koji su u radnom odnosu kod obrtnika.

Prepucavanje izmedu dva ministarstva nastavlja se istog dana: Ministarstvo mora upucuje dopis Ministarstvu gospodarstva u kojem odgovara da Pomorski zakonik ne poznaje izraze "obrtnik pomorac" i "radnici pomorci". "Racunanje svakih 12 mjeseci ukrcaja na brodu kao 15 mjeseci staža osiguranja odnosi se na sve clanove posade brodova za razdoblja od ukrcaja do iskrcaja s broda", precizira resorno ministarstvo. No, bez obzira na tu preciznost Ministarstva koje je i "odgovorno" za posljednje izmjene i dopune Pomorskog zakonika, pomorci koji su ujedno i obrtnici i dalje ne mogu ostvariti svoje pravo na beneficirani staž.

Svu apsurdnost ove situacije objašnjava nam Valter Grubica, predsjednik Sekcije brodara pri Hrvatskoj obrtnickoj komori.

- Nevjerojatno je da smo se napokon izborili za zakon koji ide nama u prilog, a da sada ne možemo ostvariti ta prava. Rijec je o diskriminaciji obrtnika! Kolege su ogorcene. Vlasnici obrta, a ujedno i pomorci taoci su birokracije. Apsurdno je to što nam rade. Resorno ministarstvo tumaci zakon na nacin na koji ga svi mi išcitavamo, a Uprava za mirovinsko osiguranje ima neki svoj stav. Mi samo želimo da se provodi zakon, istice Grubica.

Pomorski zakonik može tumaciti samo Ministarstvo mora

Kaže nam i da je novi ministar mora Zlatko Komadina upoznat s ovim problemom, ali da obrtnicima u Upravi za mirovinsko osiguranje i dalje odbijaju priznati beneficirani staž. Jedan od mogucih scenarija je i da brodari rješavanje problema prepuste saborskom Odboru za zakonodavstvo, koji bi onda dao obvezujuce tumacenje. No, obrtnike je strah da ce, ukoliko ispadne da imaju pravo na beneficirani staž, u što ne sumnjaju, morati placati zatezne kamate na više doprinose koje do sada nisu mogli placati zbog tude pogreške, odnosno razlicitih tumacenja ministarstava.

U Sindikatu pomoraca Hrvatske smatraju da Pomorski zakonik može ispravno tumaciti samo resorno ministarstvo, dakle ono mora. Predrag Brazzaduro kaže nam da se u Pomorskom zakoniku nedvojbeno navodi da pravo na beneficirani staž uživaju svi pomorci. Po njemu, nema nikakve veze je li clan posade ujedno i obrtnik ili nije. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)

VIŠE U TISKANOM  IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter