Nema aviolinija, pustoš nakon sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HTZ je i ove godine organizirao studijsko putovanje kroz Istru i Kvarner pod nazivom Buy Croatia na koje se prijavilo 70-ak turistickih agenata iz Belgije, Ceške, Danske, Estonije, Finske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Njemacke, Norveške, Portugala, Slovacke, Slovenije, Španjolske i Švedske. Održana je i poslovna radionica u Umagu.

Španjolka Susana Ferrer Sicilia iz barcelonske turisticke agencije Transrutas je nakon obilaska Poreca, Rovinja, Novigrada i Umaga odlucila Istru staviti u svoje turisticke programe za sljedecu godinu.

- Smatram da Istra može puno ponuditi. Medutim, šteta je da su gradici nakon sezone tako prazni buduci da se takva putovanja nude upravu o razdoblju izvan glavne sezone. Vec imam grupu turista koja bi došla u ožujku, no bojim se da ce svi lokali tada biti zatvoreni, na što smo ovih dana naišli u Porecu i Rovinju. Ne bi bilo loše kada bi u gradu ipak bilo više života, smatra ova španjolska turisticka djelatnica.

Hrvatsku ne smatra skupom u odnosu na okruženje, ali kaže da se ipak manje prodaje od Turske upravo zbog viših cijena. Otežavajuca okolnost svakako su i slabije avionske linije, odnosno nedostatak izravnih linija s Istrom zbog cega se onda ovaj dio Hrvatske zaobilazi, dok, primjerice, s Turskom tijekom citave godine imaju linije iz gotovo cijele zemlje.

Isto kaže i njezina finska kolegica Marjut Valta iz turisticke agencije Poltravel u Helsinkiju. - Istru dosad nismo imali u programima jer nije bilo izravne avionske linije. Na ovu smo radionicu došli upravo zato što ce od iduce godine profunkcionirati linija izmedu Helsinkija i Pule, pa se nadam da ce više Finaca doci u Istru.

Kanadanka Rhonda Stephenson iz Toronta još nikad nije bila u Istri, ali je druge dijelove Hrvatske proputovala krajem sedamdesetih godina. Tada je i radila u jednoj agenciji koja je Kanadanima nudila putovanja u bivšoj Jugoslaviji. - Tada je bilo lakše poslovati jer je putem tadašnjeg Jugotursa postojala direktna charter linija izmedu Toronta i vas. Danas to nije slucaj pa je onda Hrvatsku puno teže prodavati.


Podijeli: Facebook Twiter