Nelogično premještanje djece u vrtićima

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon članka o ljetnoj organizaciji rada vrtića, obratili su nam se roditelji iz vrtića "Rožica" u Teslinoj ulici koji su upozorili na nelogičnosti vezano uz rasporede i premještaj djece tijekom ljetnih mjeseci. Naime, roditelji vele da su se njihova djeca iz Rožice od 1. srpnja morala preseliti u dječji vrtić na Portarati i to zato što u Rožicu dolaze djeca iz vrtića u Rižanskoj ulici, gdje su u tijeku radovi. Roditelji vele kako smatraju da je apsurdno da djeca iz Rižanske nisu odmah preselila na Portaratu, budući da se ionako sele, već to čine njihova.

Vrtić ispred kuće - dijete na Portaratu

Još je apsurdnije, dodaju, da djeca iz Rožice, od 15. srpnja ponovno sele u dežurni vrtić i to, ovoga puta, na Monte Zaro, što znači da će se djeca iz Rožice u samo mjesec dana preseliti čak dva puta, a time i morati prilagođavati na nove tete i sredinu.

- Pitamo ravnateljicu zašto se naša djeca iz vrtića koji će biti otvoren cijeloga ljeta moraju seliti čak dva puta. Logično je da se sele ona kojima se vrtić zatvara, a ne naša koju ćemo, unatoč otvorenome vrtiću ispred kuće morati razvoziti po gradu, pita se jedna od mama.

Na pitanje zašto se djeca iz Rižanske moraju seliti iz svoga matičnoga vrtića iako je on tijekom cijeloga ljeta otvoren iz Grada ponavljaju ono što se znalo - da će ovoga ljeta, zbog radova, biti zatvorena tri dječja vrtića Centar, Veruda i Kaštanjer, te da su djeca iz vrtića Centar prebačena u Rožicu.

- Budući da će se u vrtiću Centar obaviti velika sanacija sanitarnih čvorova te kanalizacije, primoran je svoja vrata zatvoriti tijekom ljetnih mjeseci. Kako bi se rad pulskih vrtića organizirao na što efikasniji način bilo je potrebno reorganizirati rad i u ostalim vrtićima koji ostaju otvoreni cijelo ljeto. Prema novo izrađenome rasporedu rada, djeca iz vrtića Centar, njih 80, zajedno sa svojim odgajateljicama, preseljena su u vrtić Rožice, što je najbliža alternativna lokacija koja je jedina adekvatna za prihvat tolikog broja prijavljene djece, odgovaraju iz Grada Pule, nastavljajući da je za ljetni period u Rožicama prijavljeno 25 djece, te su ona prvotno prebačena u vrtić Pužići.

- Nastojat će se udovoljiti potrebama roditelja i djece te će ona, čim se u vrtiću na Monte Zaru smanji broj djece, zajedno s odgajateljicama iz Rožica biti prebačena u objekt na Monte Zaru, pojašnjavaju iz gradske uprave.

U mjesec dana dva seljenja

Iz Grada Pule nisu nam odgovorili na konkretno pitanje zašto djeca koja cijelu godinu pohode vrtić Rožica ne mogu tijekom ljeta ostati u svojoj Rožici bez obzira što će ona raditi cijelo ljeto već se moraju seliti iako bi bilo logičnije da se presele djeca iz vrtića u kojem će se izvoditi radovi tijekom ljeta.

- Potrebno je napomenuti da je provedena anketa u kojoj su se roditelji mogli izjasniti o potrebama korištenja usluge vrtića u ljetnom periodu radi bolje organizacije rada. Neovisno o tome je li roditelj sudjelovao u provedenoj anketi, djecu koja su inače polazila neki od gradskih vrtića roditelji mogu smjestiti u jedan od dežurnih vrtića, zaključuju iz Grada. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter