Nelida Milani - professor emeritus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog velikog doprinosa u profesorskom, znanstvenoistraživackom i književnom radu, prof. dr. sc. Nelida Milani Kruljac, koja je do umirovljenja radila na Odjelu za studij na talijanskom jeziku Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli, dobila je titulu professor emeritus, što je najviše pocasno zvanje koje sveucilišni profesor može ostvariti.

Titulu, koja se vrlo rijetko dodjeljuje, Milani Kruljac zaslužila je ne samo zbog svog iznimnog ostvarenja u strucnom radu, posebice u podrucju lingvistike, vec i zbog bogatog doprinosa akademskoj i široj društvenoj zajednici, poglavito talijanskoj nacionalnoj manjini.

Rodena u Puli 11. lipnja 1939. godine, kao pripadnica talijanske manjine završila je osnovnu školu i gimnaziju na talijanskom jeziku te potom diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Milani Kruljac je tijekom svog 30-godišnjeg rada predavala i na sveucilištima u Kopru i Trstu, a nakon umirovljenja nastavila je predavati na Odjelu za obrazovanje ucitelja i odgojitelja pulskog sveucilišta.

Objavila je više od stotinu priloga, recenzija, zapisa, prikaza, komentara i znanstvenih clanaka. Pred izlaskom iz tiska je kapitalno djelo "Parole rimaste", prva povijest talijanske književnosti Istre i Kvarnera, što je takoder rezultat projekta koji je ova cijenjena pulska profesorica vodila.


Podijeli: Facebook Twiter