Nelegalno koriste službene automobile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv parlamentarnog zastupnika SDP-a i dakovackog gradonacelnika Zorana Vinkovica Državno odvjetništvo vodi kazneni postupak zato što je za dolaske u Sabor automobilom u vlasništvu Grada protupravno naplatio od države 12 i pol tisuca kuna putnih troškova.

Istovremeno postoje zastupnici koji se nesmetano, gotovo svakodnevno, voze kuci iz Sabora državnim autima, premda na to nemaju pravo.

Naime, saborska odluka o korištenju službenih osobnih automobila propisuje da zastupnici, osim privilegiranih predsjednika, potpredsjednika i tajnika Sabora, koji službene aute s vozacima imaju na raspolaganju 24 sata, mogu dobiti aute iz državnog voznog parka "ovisno o potrebama obavljanja službe i o mogucnostima, uz odobrenje tajnika Sabora".

Na naš upit može li se pod "potrebe obavljanja službe" podvesti i odvoženje kuci i dovoženje na posao na Markov trg, iz saborske službe za odnose s javnošcu odgovorili su nam negativno.

"U službene potrebe spadaju prisustvovanja radnim sastancima, odlasci na razne svecanosti na koje su službeno pozvani; to mogu biti i odlasci na pogrebe ili neke druge situacije. Nijedan zastupnik nije tražio službeno vozilo za prijevoz na posao i s posla jer na to po odluci nema pravo", navodi glasnogovornica Sabora Ružica Šimunovic.

Demantira je, medutim, HDZ-ovka Božica Šolic. Prema vlastitom priznanju, ona je jedna od onih zastupnika koje službeni automobili razvoze kucama nakon što okonca saborsko zasjedanje.

- Puno zastupnika ide doma službenim autima. Evo, ja sam se znala voziti sa zastupnicom ceške manjine Zdenkom Cuhnil i s kolegom iz HDZ-a Jerkom Rošinom, koji idu u mojem pravcu, rekla nam je Šolic koja, tvrdi, nikad nije tražila odobrenje tajnika Sabora Josipa Sesara.

Zastupnici uglavnom znaju tko se od njihovih kolega vozi državnim autima i kad nisu u pitanju službene potrebe, ali nerado o tome govore. Može se, medutim, cuti da je, recimo, jedan zastupnik na nogometne utakmice svojeg sina iz Sabora uvijek žurio službenim autom.


Podijeli: Facebook Twiter