Nelegalni zdravstveni studij i dalje radi

Tijekom dvije akademske godine ukupno je upisan 161 student  (Arhiva)
Tijekom dvije akademske godine ukupno je upisan 161 student (Arhiva)

"S obzirom da Ministarstvo nije zaprimilo očitovanje Europskog centra za mir i razvoj, pokrenut ćemo zakonske mogućnosti obustavljanja djelatnosti visokog obrazovanja koja se bez dopusnice izvodi u Puli. To se ne odnosi samo na studij za medicinske sestre i tehničare, već na sve studije koji se izvode bez dopusnice", poručili su jučer iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prošlo je gotovo mjesec dana otkad je Ministarstvo pismeno naložilo Europskom centru za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD) u Puli da smjesta obustavi izvođenje zdravstvenih studija jer im u protivnom prijeti i novčana kazna u iznosu od 30 do 100 tisuća kuna. Ministarstvo je zatražilo da ih se o prestanku rada izvijesti u roku od 20 dana od primitka dopisa te je naglasilo da ECPD ne može započeti obavljati djelatnost visokog obrazovanja prije nego što zadovolji zakonom propisane uvjete.

Unatoč tome studij za medicinske sestre i tehničare koji ECPD organizira u Puli u suradnji s Univerzitetom u Kragujevcu, te studij za fizioterapeute zajedno s Alma Mater Europea - Evropsko središće Maribora, i dalje se nesmetano odvijaju. Saznajemo to od samih studenata koji su nam potvrdili da se nastava i ispiti normalno održavaju, a neki nastavljaju i plaćati mjesečne rate visokih školarina jer ne žele vjerovati da su gotovo tri godine studiranja i najmanje 6.000 eura bacili u vjetar.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt s odgovornom osobom Gordanom Ajduković, a studenti tvrde da ona problem pokušava riješiti s centralom ECPD-a u Beogradu te da im je rekla da će uskoro nesporazum biti riješen. Ipak, mnogi pulski studenti odustali su od studija te traže povrat školarine. (M. JERIN)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter