Nelegalni Valamarovi objekti kod Žatike?

Valamarov objekt na porečkom parkiralištu
Valamarov objekt na porečkom parkiralištu

Jesu li Valamarovi objekti izgrađeni na parkiralištu pored groblja u Poreču legalno izgrađeni, zanimalo je vijećnika Vladimira Sladonju (Nezavisna Lista Rodoljuba Kosića) na aktualnom satu posljednje sjednice porečkog Gradskog vijeća. Vijećnik nije bio zadovoljan prijašnjim odgovorom na to pitanje.

Prema Sladonji objekti izgrađeni na parkiralištu Žatika loš su primjer ponašanja Grada prema različitim subjektima. Komunalni redari trebali su tada izaći na teren i zaustaviti gradnju. Gradske službe su se u odgovorima, rekao je, potrudile pojasniti procedure i zakone, da bi na koncu i sami zaključili kako je objekt nelegalno sagrađen, jer se ne radi o montažnim, već objektima na čvrstim temeljima.

- U odgovoru je navedeno kako je objekt dobio ovo i ono, ima koncesiju, može se graditi, ali suština problema jest da je njegova gradnja nezakonita, te da postoji i nalog za njegovo uklanjanje, rekao je Sladonja, pa nanovo zatražio odgovor na pitanje zbog čega se Grad tako postavlja prema različitim subjektima?

U međuvremenu, mi smo isti upit o tome imaju li objekti dozvolu proslijedili Valamarovoj službi za odnose s javnošću, međutim iz njihova odgovora to nije bilo moguće dokučiti.

U dopisu je navedeno kako Valamar Riviera s Gradom Porečom 2014. godine sklopio ugovor o koncesiji parkirališta Žatika u trajanju od 12 godina. Temeljem tog ugovora koncesijska naknada iznosila je 650 tisuća kuna godišnje, te da je istu Valamar platio Gradu Poreču 6 godina unaprijed, odnosno 3,9 milijuna kuna.

Vlasnik zemljišta je Institut za poljoprivredu i turizam, koji je navedeno zemljište 2007. godine dao u zakup Gradu Poreču, upravo kako bi se tamo izgradilo parkiralište s pratećim sadržajima, a Valamar je navedeno parkiralište uredio i postavio privremene montažne objekte za obavljanje djelatnosti prema ugovoru o koncesiji, te dodatno sklopio sporazum temeljem kojeg Valamar plaća Institutu 69.940 kuna godišnje. Za objekt „Pomoćnu građevinu za kontrolu i upravljanje parkirališta sa info punktom“, Valamar je ishodio uporabnu dozvolu, navedeno je u odgovoru.

Što će po tom pitanju učiniti Grad Poreč ili neke druge institucije tek je za vidjeti, jer ako se zna procedura, prvo se dobiva lokacijska, građevinska pa tek onda uporabna dozvola kada se radi o čvrstim objektima. Za montažne vrijede neka druga pravila. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter