Nelegalni objekti opet niču

Ilustracija, arhiva (GI)
Ilustracija, arhiva (GI)

Prema posljednjoj procjeni, na području Općine Marčana izvan građevinskih područja nalazi se oko 1.800 bespravnih zgrada, od čega oko 500 pomoćnih objekata, a u građevinskim područjima još je 2.500 takvih zgrada. Unatoč intervencijama inspektora i djelatnika Općine, broj bespravnih građevina u ovoj velikoj istarskoj općini sa šumama u priobalju iz godine u godinu samo raste.

- Samo u ovoj godini podnijeli smo prijave građevinskoj inspekciji u vezi 30 bespravnih gradnji…uglavnom na Sočaju, Jarovici, okolici Kavrana, Pavičinima i Dugoj uvali. Građevinska inspekcija nas ne obavještava o rezultatima očevida, a neslužbeno doznamo da postupaju po prijavama, međutim, ove godine po našim podnijetim prijavama nisu ništa uklonili. Izvide na terenu obavljamo povremeno ili po dojavi ili prijavi građana, tako da je vjerojatno broj bespravnih gradnji, objasnio je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Marčana Zlatko Cetina.

Primjerice, od travnja je na područjima Požar i Sočaj kod Peruški utvrđeno da je još uvijek nepoznat vlasnik velike šume istu isparcelizirao na sedam čestica i prodao ih, a na njima su već izgrađeni podrumi. Na drugoj lokaciji vlasnik je ponovno podigao obimne zidove zgrade na prijašnjim temeljima koji su već bili proglašeni nezakonitim, a slične se betonske ploče, podrumi ili  nadozidavanja mogu naći i na području Krnice, Kavrana, Duge Uvale i Kabolinih dvori.

Država trenutno ulaže velike napore da do kraja 2015. riješi sve zahtjevi za legalizaciju, ali nažalost ne i da građevinske inspekcije opremi za borbu protiv bespravne gradnje.

Djelatnici Općine Marčana ne znaju točan broj zahtjeva za legalizaciju koji je stigao s područja općine, a kažu da ga ne zna ni Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Istarske županije koji ih je zaprimio, jer predmeti prilikom zaprimanja nisu razvrstani po jedinicama lokalne samouprave. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter