Koštunjicavo voce, poput nektarina, šljiva i bresaka, sadrži korisne sastojke koji pomažu u metabolickom sindromu, koji može voditi u dijabetes, srcani i moždani udar.
Sve više ljudi diljem svijeta ima prekomjernu tjelesnu masu. Poznato je da nacin prehrane, genetika, manjak sna i tjelesna neaktivnost igraju glavnu ulogu u epidemiji debljine.
Glavna opasnost povezana s debljinom je metabolicki sindrom, koji ukljucuje skup poremecaja/stanja, ukljucujuci povišeni šecer u krvi, povišeni krvni tlak, nakupljanje masnog tkiva oko struka te visoke vrijednosti kolesterola u krvi.
Svi ti simptomi zajedno povecavaju rizik od dijabetesa, srcanog i moždanog udara.
Otkriveno je da fenolni sastojci prisutni u koštunjicavom vocu (antocijanini, klorogenicne kiseline, derivati kvercetina i katehini) pokazuju protuupalna, protudijabeticka svojstva kao i ucinke protiv debljine u razlicitim stanicnim linijama (masne stanice, makrofagi, endotelne stanice krvnih žila), a takoder mogu smanjiti oksidaciju LDL kolesterola, koja se povezuje s kardiovaskularnim bolestima.