Nekretnine uz more drže cijenu, ostale jeftinije

Atraktivno, stoga i (još) skupo - okolica Banjola (N. LAZAREVIĆ)
Atraktivno, stoga i (još) skupo - okolica Banjola (N. LAZAREVIĆ)

U samo godinu dana cijene građevinskog zemljišta u Istarskoj županiji smanjene su za čak 32 posto, što je najveći pad na razini čitave države. Taj podatak, koji je ovih dana objavio portal za nekretnine Crozilla, u proporcionalnoj je vezi s činjenicom da je u Istri već duže vrijeme građevinarstvo najlošija branša, s dugom od  oko 645 milijuna kuna, što je dvostruko više od duga trgovine.

Prema Crozilli, na godišnjoj su razini tražene cijene građevinskih zemljišta u prosjeku pale za 6,5 posto. U Istri je kvadrat lanjskog kolovoza koštao u prosjeku 93 eura, a protekloga kolovoza svega 63 eura. S druge strane, cijene kuća na godišnjoj su razini pale za 5,2 posto no i kuće u Puli proteklog su kolovoza poskupjele za 11 posto u odnosu na lani.

No, neki istarski trgovci nekretninama vele da Crozzila objavljuje tražene, a ne stvarne, prodajne cijene.

- Građevinsko zemljište u Premanturi ili Pješčanoj u prvom redu do mora drži prodajnu cijenu od 200, 250 eura po kvadratu. Međutim, cijena ne ovisi samo o lokaciji, nego i opremljenosti terena, veli Sergio Ricchiuto, vlasnik pulske agencije Immobilia. Na primjer, naselje Volme je potpuno opremljeno, i tu je cijena oko 200 eura, ali ista parcela sto metara dalje košta 80 eura jer nije opremljena. U središnjoj Istri možete kupiti građevinsko zemljište i po 25 eura.

Prije tri, četiri godine u Pješčanoj Uvali prodajna cijena je bila 300 eura, a sada je 200, što je smanjenje u odnosu na lani za oko 20 posto. U oglasima se zna tražiti i 300, 400 eura za kvadrat, ali se prodaje po puno nižim cijenama. Prodavatelji će, naime, uvijek tražiti više od postignute cijene, objašnjava Ricchiuto.

- Kada je riječ o stanovima i kućama, svugdje su cijene pale za oko 15, 20 posto u odnosu na lani, kaže Ricchiuto.

- Ono što je prije bilo 1.600, sada je 1.200 do 1.250 eura. U Puli kvadrat stana unutar zaobilaznice u prosjeku košta 1.350, a izvan 1.200 eura, to su prodajne, stvarne cijene koje ljudi plate, zaključuje.

Milan Šuković, vlasnik pulske agencije Modus dea, također potvrđuje da su cijene nekretnina u Istri pale, iako je sumnjičav prema Crozillinom podatku o tome da je prosjek građevinskog zemljišta 63 eura. On nam je iznio primjere svoti koje prodavatelji traže.

- Po toj cijeni ćete naći parcelu u Marčani, već je u Vodnjanu više od sto eura… U unutrašnjosti Istre cijene se kreću oko 30-40 eura, no rastu kako se približavate moru i premašuju sto eura. U Pješčanoj Uvali i Fažani cijena se kreće do 300 eura, a traži se čak i 400, na Velom Vrhu po 100, 120 eura. Uz more cijena skače do 300 eura. U Rovinju nema parcele ispod 200, dok se, recimo, u unutrašnjosti, poput Motovuna ili Livada, kreće oko 60 eura, kaže Šuković. No, ekskluzivne lokacije uvijek drže cijenu, koja doseže i 300 eura. Šuković kaže da je cijena kvadrata stana u Puli u prosjeku 1.300-1.400 eura, iako ima i novih, nekvalitetnijih, po 1.100-1.150 eura.  (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter