Nekretnine u Puli su prejeftine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjesni da je opca gospodarska kriza destabilizirala tržište nekretninama i znatno usporila prodaju, predstavnici agencija za posredovanje nekretninama zajedno s investitorima s podrucja Istre i Slovenije pokrenuli su inicijativu za organizirani izlazak na tržište ne bi li kroz jedinstveni nastup potaknuli prodaju na istarskom tržištu te ga više otvorili prema kupcima iz Slovenije, Austrije, Madarske, Ceške, Srbije i Njemacke.

Inicijativa je jucer predstavljena investitorima, agentima i predstavnicima banaka koji su vec na prvom sastanku pokazali interes za udruživanje.

Inicijator Srecko Koritnik rekao je da u Istri trenutno ima više od dvije tisuce neprodanih stambenih jedinica, a oko 100 ih je u fazi izgradnje.

Po njegovim rijecima, potencijalne kupce i investitore treba probuditi iz tvrdog sna. - Egzoticni kupci poput Rusa, Arapa, Kineza ili Indijaca laka su meta, ali treba biti svjestan cinjenice da, primjerice, Rusi kupuju u Crnoj Gori jer im ta država dozvoljava kupovati kao fizickim osobama. Pitam se zašto i hrvatske vlasti ne slušaju poruke s tržišta.



- I dok s jedne strane ne dozvoljavamo bogatim Rusima da kupuju kao fizicke osobe, ministar Šuker se pita kako je moguce da su u Hrvatskoj prepolovljena strana ulaganja. Samo 2008. u Istri je bilo 800 zahtjeva za poslovne dozvole stranih investitora, a znamo li da u tri godine oni moraju uložiti najmanje 100 tisuca eura Istra je zbog takve politike izgubila najmanje 300 milijuna eura, rekao je Vlasnik pulske agencije za nekretnine Genting i investitor Mustafa Poljarevic.

Podršku inicijativi dao je i Stevo Žufic iz porecke tvrtke IMG. Posebno se osvrnuo na cijene nekretnina u Puli, rekavši da nikome nije jasno zašto su, primjerice, cijene kvadrata na Krku duplo vece.

- To nije stvar ponude i potražnje, vec neke umjetno stvorene negativne klime zbog koje je Pula vec duže vrijeme u znatno nepovoljnijem položaju, premda itekako zaslužuje višu cijenu stambenog kvadrata, rekao je Žufic.

Investitori smatraju da ako kvadrat u Piranu košta tri tisuce eura, na Krku 2.500, onda bi realna cijena kvadrata u Puli trebala iznositi dvije tisuce eura, a ne, kao što je sada slucaj, izmedu 1.100 i 1.600 eura. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter