Nekome smetaju cisti natjecaji u Vodovodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najdulja rasprava o izvještajima poslovanja u 2009. godini pulskih gradskih poduzeca bila je ona o Vodovodu, koja je trajala gotovo dva sata. Povod žustroj raspravi bilo je saznanje Glasa Istre o nedavanju razrješnice Nadzornog odbora direktoru Aureliju Buicu, što je upucivalo na njegovu smjenu, a nama je gradonacelnik Boris Miletic nedavanje razrješnice obrazložio lošim meduljudskim odnosima i nekim postupanjima direktora koja nisu u skladu s poslovanjem.

Sve navedeno bilo je povod da vijecnici krenu s pitanjima o 24-satnom korištenju službenog automobila, pozajmicama, gubicima i poskupljenju vode, smanjenju prava radnika te razlozima nedavanja spomenute razrješnice.

"Vodovod nije 'jedva rentabilno', vec stabilno poduzece, a gubitak vode od 26 posto medu najmanjima je u državi gdje je prosjek preko 40 posto. Netocna je konstatacija da je voda u posljednjih pet godina poskupjela sto posto, vec je poskupjela svega 22 posto.

Pozajmice koje smo davali vracene su, ili se vracaju, s kamatama i tu smo novac oplodili kao i u bankama. Usto, u protekle tri godine mog mandata uložili smo 40 milijuna kuna u vodovodnu mrežu, zgradu, cisterne, razne objekte i Vodotoranj, a istovremeno radnici nisu u svojim pravima bili zakinuti ni za jednu kunu", poceo je s obrazloženjima Buic.

Istaknuo je da se tek sada s radnicima pokušava dogovoriti smanjenje odredenih prava koja su natprosjecno visoka za ova krizna vremena. Uzvratio je i na prozivanje da nije kompletan NO znao za ugovor o korištenju automobila, vec pojedini clanovi, što je iznio Viktor Lazaric (IDS).

"To je netocno. NO je odlucivao o sklopljenom ugovoru za 24-satno korištenje automobila", odgovorio je direktor Vodovoda, pokušavši pojasniti zbog cega nije dobio razrješnicu NO-a te zbog cega je optužen za loše meduljudske odnose u poduzecu.

"Iznenaden sam optužbama jer, kad sam došao na ovo mjesto, postavio sam cetiri cilja: transparentnost, principijelnost, kvalitetu i efikasnost. Sva cetiri su ostvarena. Sve javne nabave idu preko komercijale i možda to nekome smeta, kao što nekima smeta jednaka principijelnost prema svima jer ne dozvoljavam velike place u vremenu kada gradane pogada kriza.

Povecanjem kvalitete rada i smanjenjem broja radnika prirodnim odljevom jasno je da neki imaju povecanje obujma posla pa me stoga i olajavaju. Isti je slucaj s efikasnošcu gdje smo na placama uštedjeli pet milijuna kuna jer s manje ljudi odradujemo veci obujam posla", rekao je Buic pojasnivši da je sve navedeno zapravo ishodište za neosnovane optužbe o lošim meduljudskim odnosima.

Iako se ocekivalo, postupak NO-a nije obrazložio njegov predsjednik Valter Boljuncic, ujedno i vijecnik koji je bio na sjednici Gradskog vijeca, vec je to ucinio procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

"Pozitivni rezultati poslovanja nisu jedini kriterij ocjenjivanja direktora gradskih poduzeca. To je tek minimum koji trebaju ostvariti. Od direktora javnih poduzeca ocekuje se odgovornost i kvaliteta usluge uz primjerenu cijenu. Ovdje je to u jednom dijelu izostalo i nedavanjem razrješnice htjeli smo dati jasnu poruku direktoru Vodovoda, ali i svim ostalim direktorima gradskih poduzeca", zakljucio je Prhat raspravu o Vodovodu.

Ostatak sjednice vijeca protekao je u usvajanju svih izvještaja gradskih poduzeca i njihovih NO-a. (G. ROJNIC)

I Veljko Mirkovic odbacio pritužbe

S obzirom na to da ni direktor Tržnice nije dobio razrješnicu NO-a, zbog cega ce se i za to mjesto uskoro raspisati natjecaj kojim ce se tražiti novi direktor, Veljko Mirkovic, direktor Tržnice, odlucio je odbaciti navode kojima ga terete, a to su oni da je zbog prevelike dobiti platio puno poreza što je mogao uložiti u samu tržnicu.

"Dobit nije bilo moguce umanjiti jer takvim poslovanjem ne bismo mogli servisirati anuitete kredita i održavanje. U protekle tri godine investirali smo 1,5 milijuna kuna, za druge investicije imamo spremnu svu dokumentaciju jer nismo zadovoljni sa stanjem tržnice, ali novca za financiranje nema. Stoga me cude optužbe, pogotovo s obzirom na to da Nadzorni odbor, koji je sudjelovao u svim odlukama, nije imao ni jednu primjedbu na izvještaj o radu i ucinjenom tijekom protekle godine", rekao je Mirkovic.


Podijeli: Facebook Twiter