Nekoliko tisuca dionicara Adrisa na udaru novog nameta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je Vlada odlucila da ce proširiti osnovicu za naplatu kriznog poreza, koji ce se uz place i mirovine zaracunavati i na dividendu i udjel u dobiti. Naime, dividenda od 3.000 do 6.000 kuna bit ce oporezivana s dva posto, a iznad 6.000 kuna sa stopom od cetiri posto. S obzirom na to da su tri istarska društva najavila podjelu dividende, moguce je napraviti prvu projekciju efekta tog poreznog nameta.

Pazinski Vladimir Gortan najavio je isplatu 219 tisuca kuna dividende do kraja godine, a Kamen do 27. rujna iznos od 994 tisuce. Istra-marmi je vlasnik 72 posto kapitala Kamena i trebao je dobiti 716 tisuca, a dobit ce 28,6 tisuca kuna manje, koliko ce mu biti naplaceno poreza. Medu malim dionicarima Kamena najveci je Zvonimir Vukadin i njegova dividenda nece biti oporezovana jer iznosi 16,26 kuna manje od cenzusa iznad kojeg se oporezuje.

Jednako ce proci velik broj malih dionicara Vladimira Gortana. No, tri ce biti oporezovana stopom od dva posto, a pet najvišom stopom od cetiri posto jer ce njihov bruto dobitak prije oporezivanja iznositi od 7,3 do 69,2 tisuce kuna. Najviše dividende pripada Milanu Damijanicu, kojem ce država uzeti 2,8 tisuca kuna, a potom slijede tri dionicara koja ce dobiti jednak iznos: 21 tisucu kuna nakon umanjenja za 876 kuna poreza.

Najviše dividende najavila je isplatiti Adris grupa, cak 114,8 milijuna kuna, 2. listopada za oko 4.400 dionicara. Najveci dionicar Ante Vlahovic trebao je dobiti 14,49 milijuna kuna, ali dobit ce 870 tisuca kuna manje zbog novog poreza. Dividenda koju je trebao dobiti Plinio Cuccurin bit ce smanjena za 534 tisuce kuna, na 8,36 milijuna, a ona Branka Zeca za 197 tisuca, na 4,73 milijuna.

Dakako, svi navedeni iznosi bit ce isplaceni dionicarima Adrisa, Kamena i Vladimira Gortana samo ako u posljednjem tjednu kolovoza potvrde na skupštinama ranije utvrdene odluke.


Podijeli: Facebook Twiter