Nekoliko mjeseci za ilustriranje jedne knjige


Sastavni dio Monte Librića nisu samo knjige, već i radionice, predstavljanja, učenje jezika, dijalekata, likovni i scenski sadržaji - u uvijek veseloj Librić kućici na programu su razne radionice Udruge Birikina. Prilikom našeg posjeta tamo je djelovala skupina Piccoli terremoti uz maestru Ester Richter Kontošić, a učili su osnovne talijanskog u vrlo veseloj atmosferi. ž

U velikoj dvorani je u međuvremenu predstavljen projekt Predškolske ustanove na talijanskom jeziku Rin Tin Tin "Pippi Calzelunghe". Riječ je o multikulturalnom i višejezičnom projektu ovoga vrtića i jednog vrtića iz Švedske, kako je objasnila ravnateljica Tamara Brussich, a potom je Marco Mavia priredio zanimljivu predstavu o Pippi, gdje su vrtićka djeca oduševila publiku.

Djeca iz OŠ Veli Vrh i iz Potpićna bila su presretna dok su slušali ilustratoricu Marselu Hajdinjak kako objašnjava nastajanje ilustracija, ali su malo ostali začuđeni saznavši da je potrebno nekoliko mjeseci za ilustriranje jedne knjige. 

Da je radio ipak poseban medij i da su priče koje se mogu čuti putem radija posebne, stalno otkrivaju djeca koja polaze slušaonice-pričaonice pod vodstvom Mejre Vindakijević. Super zabavno bilo je i na scenskoj igri "Ivica i Marica" Teatra Naranča, gdje su mališani jedva čekali da ih simpatični glumci zovu da im se priključe. Hrvoje Kovačević bio je vrlo nadahnut na piknicima s djecom, a djecu je posebno zanimalo zašto skoro svi naslovi njegovih romana imaju u naslovu riječ tajna.

Učenici nižih razreda talijanske osnovne škole Vodnjan te skupina učenika OŠ Stoja učili su pak osnove vodnjanskog dijalekta uz crtanje i pjesmice i studenticu Isabellu Matticchio. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter