Nekoliko ideja za obroke od voca i povrca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voce i povrce mnogima nisu najdraži izbor iako su kljucni za zdrav razvoj organizma. Štoviše, radije ce ga uzeti tek koliko stane u jednu žlicu ili potpuno zaobici u širokom luku. No, donosimo nekoliko ideja za unos voca i povrca u organizam koje ce se svidjeti i onima koji nisu oduševljeni tim namirnicama

Istraživanja su pokazala da unos previše mesa, posebice preradenog (kao što su salame, hrenovke i slicno), donosi mnoge zdravstvene probleme kasnije u životu. Stoga treba povecati kolicinu voca i povrca.

Voce i povrce kao grickalica
Dakle, umjesto štapica, cipsa, kokica ili keksica (koji mogu biti samo povremena poslastica) uzmite i grickajte neko povrce. Primjera radi, samo jedan muffin ima 700 kalorija, dok mrkva ima 32, a celer tek osam. To znaci da možete uzeti pun tanjur nekog povrca ili voca i opet necete natuci onoliko kalorija koliko dobijete u jednom kolacicu. Vrijedno usporedbe, zar ne?!

Smoothies
Smoothies ili pripravci od voca i povrca takoder su dobar izbor. Dakako, najbolje je ako ih napravite sami, ali necete pogriješiti ni ako ih kupite. Samo kod kupovine pripazite da budu 100 posto od povrca ili voca, bez dodanih šecera i tko zna cega sve ne. Pravite li sami svoj smoothie, stavite od svega pomalo i uživajte u bogatstvu okusa, mirisa i boja!

Voce i povrce kao dodatak dorucku
Vec se zna da je dorucak najvažniji obrok u danu, pa zašto ga onda ne obogatiti vocem i povrcem? Odlicna kombinacija može biti dodavanje voca u omiljene pahuljice ili da preko voca prelijete jogurt (uz jogurt odlicno ide suho voce). Dakako, u jogurt možete dodati naribanu mrkvicu ili slicno.

Zamijenite druge namirnice vecom kolicinom voca i povrca
Ako je vaš rucak ogromna šnicla i tek žlicica priloga - blitve, špinata ili kuhane mrkve (tek toliko da udovoljite mami), vrijeme je za promjenu. Pojacate dozu povrca, a smanjite unos drugih namirnica. Zašto ne krenuti sa smanjenjem kruha i rezanjem ogromne šnicle na pola, ali se zato možete pocastiti cijelim plasticem kuhanog špinata? Mljac!

Ne izbjegavajte smrznuto i konzervirano voce i povrce
Smrznuto i konzervirano povrce i voce ima poprilican sastav korisnih tvari (a neki kažu isto kao i svježe), pa ih ne trebate baš uvijek izbjegavati (jedino ako se u sastojcima spominju konzervansi). Imate li mikrovalnu, ali i obican lonac i plin takoder mogu pomoci, više nema izlike za izbjegavanje povrca. Naime, smrznutom i konzerviranom povrcu obicno je potrebno tek nekoliko minuta za pripremu. A kada se radi o konzerviranom vocu – treba vam samo pola minute za otvaranje konzerve.

Blagodati voca i povrca ubrzo cete osjetiti na svom tijelu – tanja linija, ljepša koža, više energije, bolja otpornost na prehlade... A što vam više treba?


Podijeli: Facebook Twiter