Nekoć uspješni Solaris zaustavio proizvodnju

Solaris nekad (M. MIJOŠEK)
Solaris nekad (M. MIJOŠEK)

Tvrtka Solaris iz Novigrada, koja je slovila za sinonim uspješnog poduzetništva u Hrvatskoj pa ju je lani posjetio i predsjednik Ivo Josipović, krajem kolovoza je zaustavila svoju proizvodnju najsuvremenijih fotonaponskih modula i opreme za solarne sustave napajanja električnom energijom u poslovnoj zoni Vidal. Prema nama dostupnim informacijama iz dobro upućenog izvora iz ovog proizvodno-trgovačkog društva talijansko-hrvatskog kapitala, započeto je demontiranje strojeva, delikatan posao koji će potrajati slijedećih mjesec do dva, radi njihove prodaje.

Broj radnika kojih je u najboljim vremenima, kad su radili i u četiri smjene (prije tri godine), bilo oko 180, prosječne starosti od 28 godina, postepeno je smanjen na 55, a trenutno ih ima 20-ak. Kako doznajemo, njihov sad već bivši poslodavac Solaris, međutim, nije prestao postojati, već Uprava koju čine Franco Traverso, Roberto Fattori i Branko Hanžek, nakon dvogodišnjih nastojanja da opstanu na tržištu i održi proizvodnju opreme za korištenje toliko spominjanih izvora alternativne energije, pokušava pronaći rješenje u nekim drugim aktivnostima izvan područja energetike. Fattori i Hanžek u ovom trenutku nisu željeli govoriti za novine, uz obrazloženje da se radi o vrlo delikatnoj situaciji koju još uvijek analiziraju i nastoje pronaći ključ za nastavak poslovanja i ponovno zapošljavanje.

- Istina je, ostala je svega nekolicina radnika. Neki su na godišnjim odmorima ili bolovanjima, a drugi angažirani na demontiranju strojeva. Ostalima je ukinut ugovor o radu kao tehnološkom višku. Nismo imali izbora, situaciju smo jednostavno trebali prihvatiti. Rečeno nam je da ćemo biti zbrinuti u skladu sa zakonom, uz otpremnine i sve ostalo što nam slijedi, rekao nam je jedan od sad već bivših radnika, želeći ostati anoniman.

Kao razlozi prestanka proizvodnje navedene su teškoće u konkurentnosti cijenom na inozemnom tržištu dok domaćeg za ove proizvode dosad gotovo i nije bilo. Posljednjih nekoliko mjeseci nije stigla ni jedna narudžba i pogon je definitivno zatvoren.

Solaris ima godišnji kapacitet proizvodnje od 90 megavata u fotonaponskim modulima i kad bi u ovom trenutku zadovoljavao sve potrebe domaćeg tržišta bilo bi to kao kuhati jednu kavu u loncu za maneštru, slikovito objašnjava naš izvor. Navodi i da su proizvođači iz Europske unije na njenom tržištu u posljednje dvije godine u povoljnijoj situaciji zbog poticaja za kupnju njihovih proizvoda, od čega je Hrvatska izuzeta, a spominje i neizdrživu konkurenciju iz Kine koja osvaja tržišta nudeći i do 50 posto niže cijene. Spominje i da čitav sektor takvih "zelenih" proizvoda nije imun na svjetsku krizu te su zatvorene i pojedine tvornice u Njemačkoj i Italiji. (Kristina FLEGAR)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter