Nekima vece place i mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S pocetkom studenoga ukida se viša stopa kriznog poreza od cetiri posto, pa ce oko 344.500 zaposlenika i umirovljenika s placama ili mirovinama iznad 6.000 kuna dobiti vece place i mirovine.

Oko 310 tisuca radnika i 34 tisuce umirovljenika, koji su bili obuhvaceni višom stopom kriznog poreza, dobit ce place i mirovine za listopad koje se isplacuju u studenom više za najmanje 240 kuna, a u Ministarstvu financija procjenjuju da ce prosjecno povecanje biti oko 380 kuna.

Naime, zadnji dan listopada posljednji je dan u kojem se, temeljem Zakona o posebnom porezu na place, mirovine i druge primitke, obracunava i placa krizni porez po stopi od cetiri posto.

Zaposlenici i umirovljenici krizni su porez placali od 1. kolovoza prošle godine, a njime je ukupno bilo obuhvaceno 1.254.500 zaposlenika i umirovljenika ciji su place ili mirovine bile više od tri tisuce kuna. Niža stopa kriznog poreza od dva posto na place i mirovine od 3.000 do 6.000 kuna ukinuta je 1. srpnja ove godine.

Po posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosjecna mjesecna neto placa po zaposlenom u pravnim osobama isplacena za kolovoz ove godine iznosila je 5.391 kunu, a krizni je porez utjecao na smanjenje te place za prosjecno 2,1 posto.

Po podacima Ministarstva financija, u državni je proracun po osnovu posebnog poreza na place, mirovine i druge primitke te posebnog poreza na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke do druge polovice listopada uplaceno ukupno više od 2,8 milijardi kuna - u razdoblju od kolovoza do prosinca prošle godine oko 1,06 milijardi kuna, a od pocetka ove godine do 20. listopada gotovo 1,82 milijarde kuna.

Iako se s pocetkom studenog krizni porez ukida za zaposlenike i umirovljenike, on ce se zadržati još do kraja ove godine za primitke od samostalne djelatnosti vece od 6.000 kuna. Tim ce poreznim obveznicima dva mjeseca kasnije, odnosno s pocetkom sijecnja iduce godine, biti ukinuta i viša stopa kriznog poreza od cetiri posto.

U Ministarstvu financija procjenjuju da ce tako temeljem Zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke još oko 15.000 poreznih obveznika do kraja godine u državni proracun uplatiti oko 10 milijuna kuna posebnog poreza po stopi od cetiri posto.


Podijeli: Facebook Twiter