Nekima utrka donijela zaradu i rezultate, drugima čekanje u kolonama

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Drugi Ironman 70.3, koji je u nedjelju održan na prometnicama Pule i južne Istre, velika međunarodna triatlon utrka koja se sastoji od plivanja, bicikliranja i trčanja, još je jednom značajno promovirala Pulu. Kada se zna da su na utrci nastupili natjecatelji iz čak 57 zemalja diljem svijeta ne čudi stoga da je pronašla značajno mjesto u svim središnjim informativnim emisijama nacionalnih TV kuća, kao i na brojnim svjetskim portalima. No, kao i prošle godine, naišla je utrka i na kritike pojedinih građana, isključivo vezane za regulaciju prometa, pa su razmišljanja o značaju ove manifestacije za grad podijeljena.

Više se trošilo duž trase

To nam je potvrđeno i u razgovorima s pulskim ugostiteljima. Prije svega pljusak, odnosno očekivana kiša, nisu napunili Arenu i time nije stvoren očekivani poseban ambijent na cilju. No, Puljani i gosti ponovno su napunili ulice starogradske jezgre i podržali natjecatelje, kako na startu tako i uz samu trasu utrke. Možda ne kao prošle, premijerne godine, ali ipak dovoljno da pokažu jasan stav o pulskom Ironmanu. S druge strane ugostitelji i trgovci, kako koji, podijeljeno gledaju na utrku.

- Bilo je nešto turista, ali ne zbog Ironmana. To znam jer su vidjeli gosti da se nešto događa u gradu, ali nisu imali pojma o čemu je riječ. Promet gostiju bio je uobičajen za ovo vrijeme kada je sezona već pri kraju. Mislila sam da će biti više talijanskih gostiju zbog utrke, ali ni to se nije dogodilo, rekla je nam je jedna ugostiteljica u starogradskoj jezgri.

Oni bliži "vatri", odnosno duž same trase na kojoj se utrka odvijala, prošli su ipak bolje i osjetili utrku. Pogotovo, kao i svaki put kada se nešto događa u amfiteatru, oni koji su blizu Arene.

- Činjenica je da je bilo većeg prometa, to nitko ne može osporiti. Čak se osjetilo i u subotu. Apsolutno svi naši konzumenti bili su stranci pa ne znam je li to zbog same utrke ili dolaska u Pulu iz istarskih turističkih mjesta zbog lošeg vremena što je uobičajeno. Nedostajalo je Puljana, čini mi se da je publika koja je podržavala natjecatelje uz stazu većinom bila dio ekipe ili prijatelji natjecatelja, kaže nam vlasnica fast fooda nadomak Arene. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter