Neki srednjoškolci izbrisani s liste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile nakon prvog upisnog roka ostalo je slobodno 120 mjesta za redovne studente i 183 za izvanredne, receno je na konferenciji za novinare.

- Bilo je odredenih nesnalaženja srednjoškolaca s novim sustavom upisa na sveucilišta. Nekoliko njih nas je nazvalo jer nisu na vrijeme potvrdili namjeru upisa u roku od 48 sati pa su izbrisani s liste. Neki su srednjoškolci potvrdili namjeru upisa, ali nisu došli na upis, rekao je procelnik odjela Valter Boljuncic.

Popunjenost na Odjelu je 57 posto, a najveci je interes za smjerove Financijski menadžment te Menadžment i poduzetništvo na kojima su ostala po tri slobodna mjesta. Na izvanrednom studiju kvota je popunjena sa svega 17 posto.

- Kvota je 580 studenata i naravno da ne možemo biti posve zadovoljni kad nismo sve upisali, ali mislimo da ce ove jeseni biti više studenata u drugom roku nego što je to bilo prijašnjih godina, dodao je Boljuncic.

Za upis na redovni studij potrebno je položiti državnu maturu i pristupiti procesu upisa iskljucivo putem Nacionalnog informacijskog sustava (NISPVU). Ovogodišnji maturanti koji žele upisati studij uz rad, odnosno izvanredni studiji, takoder se moraju prijaviti putem NISPVU-a.

Osobe koje su maturirale prijašnjih godina mogu se prijaviti za upis direktno na Odjelu za ekonomiju, odnosno bez polaganja državne mature, a uvjeti upisa su identicnim lanjskima.

Prijave u informacijski sustav na web stranici Postani-student pocele su 21. srpnja, a traju do 19. rujna kada pocinje potvrda namjere upisa, koja istjece 25. rujna. Za izvanredne studije sveucilište ce pocetkom rujna objaviti natjecaj, a prijave ce se primati na sveucilištu od 15. rujna. Upisi ce se održati 26. rujna.

Svi redovni studenti koji ove godine upišu studij bit ce oslobodeni placanja školarine, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ce po svakom upisanom studentu sveucilištima uplatiti iznos od 3.650 kuna.

Oni koji upišu izvanredni studij ekonomije u Puli placaju godišnju školarinu od 3.300 kuna što je jedna od najnižih u Hrvatskoj. Direktnu prijavu za izvanredne studije bez polaganja državne mature ne provode sva sveucilišta.


Podijeli: Facebook Twiter