Neki se snašli, drugi i dalje ne vide

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez obzira na to što je do 28. veljace ukljucen 68. kanal kao privremeno rješenje u "borbi" protiv talijanskih nelegalnih signala, gradani se i dalje žale našim dopisništvima.

Citatelj iz Rovinja javio je da i nakon brojnih pokušaja premještanja antene i digitalnog prijemnika, kao i zamjene starog prijemnika  novim, i dalje ima smetnje u prijemu signala domacih TV postaja. Konkretno, kaže on, uopce ne vidi HRT 1 i 2, NOVU TV i RTL, dok mu se na prijašnjim frekvencijama HTV-a sada pojavljuje Doma TV. Kaže da prima i signal RTL 2 te Kapital Net.

Dodaje da ni nakon opetovanih poziva tvrtki Odašiljaci i veze (OIV), kao i HTV-u te cak gradskoj upravi, nije uspio pronaci rješenje.

Iz centra Umaga, gdje je na zgradu T-Coma postavljen odašiljac za 68. kanal, javljaju da sada bez problema vide sve hrvatske programe, a slicno je i na Poreštini, gdje je u vecini kucanstava problem riješen nakon dolaska TV servisera i(li) premještanja antene.

- Dok smo imali analogni prijenos signala, isto smo imali problema s Talijanima, i tada smo se žalili HTV-u i nitko ništa nije napravio, a ovo danas je prevršilo svaku mjeru. Gdje je sad pravna država da štiti svoje gradane? Imali smo razumijevanja i cekali, nadali se i vjerovali da cemo za blagdane dobiti TV signal, ali ništa se nije dogodilo. I 68. kanal su preuzeli Talijani, iako nama i to privremeno rješenje nije dalo rezultate, piše citatelj.

- Do kada ce se sve lomiti na ljudima koji su i tako dovedeni u situaciju da jedva preživljavaju i da nemaju za osnovne potrebe za život? Je li se netko u tim institucijama zapitao kako da problem riješe gradani trece životne dobi koji se ne mogu penjati po krovovima i vrtjeti antene i koji nisu tehnicki potkovani da bi znali podešavati digitalne prijemnike? Jednostavno, treba pojacati signal s Ucke, pa ce tako svi gradani RH imati iste mogucnosti, navodi citatelj.

HAKOM je u odgovoru napisao da je poslao još jednu prijavu talijanskoj strani, dodajuci tako još jedan na citav niz slicnih dokumenata upucenih od 10. prosinca 2010. O svemu ce ponovo izvijestiti i nadležna ministarstva, s ciljem podizanja problema na višu medudržavnu razinu.

Valja napomenuti da je 68. kanal medunarodno usuglašen na Ženevskoj regionalnoj konferenciji 2006. i predviden je za pokrivanje Primorsko-goranske i Istarske županije. Italija ga stoga ne bi smjela koristiti bez dozvole Republike Hrvatske", kaže HAKOM.

Trenutno se u multipleksima nalaze sljedeci programi - u mreži MUX A su HRT1, HRT2, RTL i NOVA TV, dok su u MUX B-u HRT 3 i HRT 4, koji do 28. veljace puštaju programe HTV 1 i HTV 2, te RTL2, DOMA TV i Kapital Network, koji bi trebao biti iskljucen tijekom ovog tjedna. Detaljnije informacije mogu se pronaci na web stranicama tvrtke Odašiljaci i veze.


Podijeli: Facebook Twiter