Neki muzeji još u prahistoriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I istarski su muzeji ukljuceni u projekt "Muzeji hrvatske na internetu 1996.-2008." Medutim, i dalje ima puno linkova s neažuriranim podacima o istarskim muzejskim ustanovama. Na jednoj od stranica posvecenoj Arheološkom muzeju Istre u Puli nalazimo podatak da je ravnateljica te ustanove dr. Kristina Mihovilic, koja tu funkciju ne obnaša od pocetka 2006. godine. Nakon nje ravnateljica pulskoga AMI-ja bila je mr. Kristina Džin, a trenutni je ravnatelj Darko Komšo, no podaci ocito datiraju s pocetka 2006. ili ranije.

Podaci o raznim lokalitetima su prilicno iscrpni, pogotovo oni povijesni, dok kaskaju svježi, aktualni podaci o djelatnicima, cijenama ulaznica u objekte o kojima AMI skrbi i njihovom radnom vremenu.

O Povijesnom muzeju Istre nalazimo tek osnovne podatke, a osim na web stranicama, podaci su dostupni i na Wikipediji. Doduše, oni nisu ažurirani. Stranice Zavicajnog muzeja grada Rovinja donose sve aktualne podatke o izložbama u tijeku i arhivski pregled dogadanja od 2005. do 2008. godine, kao i podatke o stalnim postavima i djelatnicima.

Što se tice Zavicajnog muzeja Poreštine, njegove stranice trenutno su nedostupne, a o Narodnom muzeju Labin pronaci cemo na webu sažeto sve podatke, od opisa postava po prostorijama, njegovoj povijesti do popisa svih djelatnika, ukljucujuci i spremacicu.

Stranice Etnografskog muzeja Istre na cetiri jezika (hrvatski, talijanski, engleski i njemacki) donose sve podatke o muzeju, projektima, izložbama, zbirkama i edukaciji, kao i o zaposlenim djelatnicima. O Muzeju grada Pazina na netu cemo pronaci tek osnovne podatke, dok stranica Muzeja grada Umaga donosi najvažnije podatke o radu ove ustanove kroz povijest, sa slabo ažuriranim aktualnim dogadajima.

Vizualno bogata je stranica novigradskog muzeja Lapidarium, sa svim najvažnijim i najaktualnijim vijestima o toj najmladoj muzejskoj instituciji u Istri, dok cemo o Zavicajnom muzeju Buzet pronaci najvažnije podatke pracene ilustracijama. Etnografski muzej u Bujama, koji je otvoren samo ljeti, nudi na internetu sve najvažnije podatke o svojoj zbirci.


Podijeli: Facebook Twiter