Neki lijecnici u Istri još pišu recepte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan dana ranije negoli je prvotno predvideno obiteljski lijecnici u Istarskoj županiji prešli su na sustav izdavanja recepata elektronickim putem. Prošli cetvrtak poslije podne iz centrale HZZO-a stiže obavijest da potpuni prelazak na e-recepte zapocinje 17., umjesto 24. sijecnja, doznajemo od mr. Katice Andrišic, ravnateljice Istarskih ljekarni.

Od 1. rujna do sada u primjeni je bio dualni sustav, lijecnici i ljekarnici su se uhodavali, e-recept se mogao i nije morao poslati. Od jucer se recept mora provesti kroz informaticki sustav CEZIH.

Problem je kada nema struje, kada se ne može uspostaviti internetska veza ili kada padne sustav, a to se dogada. Unatoc novinama, osiguranici ce i dalje u iznimnim situacijama u ljekarni moci podici lijek na papirnati recept. No, lijecnik mora naknadno poslati recept na CEZIH.

Sudeci prema prvim reakcijama, pacijenti su zadovoljni novim sustavom. Kronicni bolesnici nece morati odlaziti lijecniku po recept za terapiju koju inace uzimaju. Mogu ga naruciti telefonom, a nakon što iz ambulante pošalju recept u sustav, osiguranik može podici lijek u ljekarni samo uz predocenje zdravstvene iskaznice.

Kakvo je stanje prvog dana u ljekarnama, pitali smo mr. Katicu Andrišic, ravnateljicu Istarskih ljekarni.

- Nakon višemjesecnog probnog rada trebalo bi sve ici glatko. Medutim, uvodenje sustava tjedan dana ranije mnoge je iznenadilo, tako da i danas još neki lijecnici pišu recepte, doznajemo od mr. Andrišic, koja na kraju zakljucuje da je sve dobro dok sustav funkcionira.

Ukoliko ljekarna izgubi pristup CEZIH-u, morat ce pacijenta poslati lijecniku po papirnati recept. Ljekarne koje smo jucer nazvali u Puli, Labinu i Porecu nisu imale takvih problema.

Medutim, za sada ostaje sporna povijest bolesti. U ljekarnama nam tumace da uz papirnati recept treba imati i povijest bolesti koju mora napisati doktor. Lijecnici, pak, imaju drugacije tumacenje. Doktorica Morena Butkovic, predstavnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine za Istarsku županiju, veli da su zatražili od direkcije HZZO-a da se recept priznaje kao vjerodostojni dokument bez povijesti bolesti, koja je ustvari lijecnicka tajna.

Lijecnici Primorsko-goranske županije su dogovorili s HZZO-om takav postupak. Trebalo je riješiti takve nesuglasice još u vrijeme kada je projekt krenuo u Medimurskoj županiji kao prvoj, a ne sada u hodu, napominje Butkovic.

Kontrolori HZZO-a koji obilaze ordinacije obiteljske medicine tumace da povijest bolesti mora pratiti papirnati recept.

Podsjetimo da ginekolozi i stomatolozi i dalje pišu samo papirnate recepte. Nakon e-recepata od 9. veljace trebale bi krenuti iz ordinacija obiteljske medicine i e-uputnice prema laboratoriju, ako se u meduvremenu ne promijeni datum. Nakon toga planira se uvodenje i ostalih elektronickih uputnica.


Podijeli: Facebook Twiter