Neke zgrade ostaju bez TV programa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primorsko-goranska i Istarska županija bit ce prve županije u Hrvatskoj u kojima ce, 26. sijecnja, biti iskljucen analogni televizijski signal i zapoceti digitalno emitiranje televizijskog programa. To znaci da ce od tog datuma televizijski program moci pratiti samo ona kucanstva koja su nabavila pretvarace analognog signala u digitalni i prikopcala ih u televizore, ili pak imaju televizore koji sami analogni signal pretvaraju u digitalni.

Digitalni signal jamci kvalitetniju televizijsku sliku, no cak i ako su vec nabavili pretvarace ili su oni integrirani u nove TV prijamnike, dio kucanstava u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji mogao bi 26. sijecnja svejedno ostati bez slike! Štoviše takvih je kucanstava na spomenutom podrucju oko 850.

- Sama nabavka digitalnog prijamnika nije garancija da ce svi gradani imati prijem digitalnog signala. Postoji, naime, niz starih zgrada u Rijeci ciji antenski sustav nije spreman digitalni signal distribuirati do prikljucnih mjesta u stanovima, upozorava Mladen Malic iz radne jedinice tehnike HTV-a.

Pojednostavljeno receno, makar je pokrivenost podrucja digitalnim signalom u Hrvatskoj preko 95 posto, ima starih zgrada koje jednostavno nisu u stanju digitalni signal razvesti s krova zgrade po stanovima, pa ce gašenje analognog signala za takve zgrade, stanove i domacinstva znaciti i nestanak slike. Sliku ce imati jedino ako su prikljuceni na kabelsku televizijsku pretplatnicku mrežu poput B-neta ili MaxTV-a, ili ako dograde svoje postojece antenske sustave opremom potrebnom za distribuciju digitalnog signala do svojih televizora. Takva nova kutija na vrhu zgrade košta oko 5.000 kuna, a o tipu ugradenog uredaja ovisit ce da li ce za prijem digitalnog signala krajnjem korisniku biti u stanu potreban i digitalni zemaljski prijamnik, pretvarac, ili nece.

Još uvijek i još više, medutim, brine broj kucanstava koja se nisu opremila pretvaracima. Prema najnovijim podacima Ureda za e-Hrvatsku, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji digitalni signal putem digitalnog prijamnika prima 24 posto kucanstava, 14 posto njih putem digitalnog prijamnika ugradenog u televizor, 20 posto putem Internet-televizije, a 12 posto preko kabelskog prikljucka. Opremljeno je, dakle, 70 posto kucanstava od njih 183.000, pa racunica govori da je bez receivera ili televizijskih prijamnika, koji imaju ugraden, preko 55 tisuca domacinstava. To znaci da do 26. sijecnja samo na podrucju Istarske i Primorsko-goranske županije treba biti prodano preko 55.000 receivera, kojih vjerojatno toliko nema u skladištima svih trgovina u Hrvatskoj.

Premda se zbog svega cini logicnom i opcija odgoda pocetka gašenja analognog signala, neslužbeno saznajemo da se to ne kani uciniti. Profitirati bi tako 26. sijecnja mogle tek lokalne televizije, koje ce i dalje emitirati analogno.


Podijeli: Facebook Twiter