Neke police osiguranja "pokrivaju" i oluje

Početkom tjedna pod stablima su stradali automobili (D. MEMEDOVIĆ)
Početkom tjedna pod stablima su stradali automobili (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon orkanske bure u ponedjeljak, osiguravajuće kuće diljem Istre imaju pune ruke posla zbog procjene šteta uslijed, primjerice, pada stabala ili crjepova s krovova.

No, jao onim vlasnicima vozila koja nisu bila osigurana kasko policama, a ispostavi se da je stablo koje je palo i oštetilo ga bilo zdravo. Malo je vjerojatno da će uspjeti naplatiti ikakvu odštetu, već će popravak automobila snositi sami.

Međutim, i u tim slučajevima, navodi naš sugovornik iz osiguravajuće kuće, vlasnici ne trebaju gubiti nadu, već sa svojim osiguravateljem ispitati sve mogućnosti. Podmirenje šteta nad imovinom u slučajevima nevremena općenito ovisi o uvjetima i policama osiguranja, kaže naš sugovornik.

U slučaju da na automobil padne stablo za koje se utvrdi da je bilo trulo ili da ga je trebalo ukloniti, naplata štete ide preko odgovornosti grada. Slično je i u slučajevima pada crjepova na nečiju imovinu kada se šteta namiruje preko odgovornosti vlasnika zgrade.

Od pulskog Odsjeka za informiranje doznajemo da je nakon nevremena Grad Pula zaprimio dva zahtjeva za naknadu štete, a jedan od njih odnosi se upravo na pad stabla na automobil. Okolnosti i činjenice vezane uz ovaj slučaj moraju se tek dokazati, navode iz Grada.

O drugoj šteti Grad je obaviješten odmah pa su djelatnici nadležnog odjela zabilježili stanje na terenu, a po okončanju procjene, Grad će štetu pokriti putem svog osiguravatelja i police osiguranja od odgovornosti.

U slučajevima ekstremnih uvjeta, koji se tako klasificiraju po utvrđenim normama, navodi naš sugovornik iz osiguravajuće kuće, oštećeni u olujnom nevremenu nerijetko se mogu namiriti i iz požarne police. Naime, većina osiguravajućih kuća na policu osiguranja od požara veže i štete od oluje.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter