Neke paste za zube šire superbakterije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antibakterijske supstance koje se obicno stavljaju u neke paste za zube mogu predstavljati prijetnju za zdravlje. Dobra dentalna higijena važna je za zube i srce, ali ipak provjerite sastojke paste koju koristite.

Kemikalije koje se dodaju u sredstva za pranje ruku, kozmetiku i paste za zube, kako navodi DailyMail, mogu predstavljati prijetnju zdravlju.

Znanstveni odbor EU-a koji se brine za sigurnost potrošaca upozorava da triklosan može potaknuti raširenu otpornost na antibiotike, te stoga poziva da se provedu nove studije.

S druge strane, Food & Drug Administration u SAD-u takoder brine zbog sve otpornijih bakterija te dokaza da ova kemikalija ometa hormonalnu sliku.

Triklosan je otkriven prije gotovo 50 godina, a prvi se put koristio za dezinfekciju prije i nakon kirurških zahvata. Nema sumnje da posjeduje antibakterijsko i antigljivicno djelovanje, te vrlo dobro suzbija pojavu bolesti desni.

Medutim, stavljanje i u sapune je po mišljenju strucnjaka pretjerano.

Koliko je raširena upotreba triklosana? Americki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti ukazuje da je kod 75 posto americke populacije pronaden u urinu. Pretpostavlja se da bi rezultati u EU bili slicni.

Laboratorijske studije pokazuju da triklosan može potaknuti genetske mutacije u bakteriji koje ispuštaju proteine za zaštitu od novog napada, a koriste ih druge bakterije.

Studije su pokazale da vec postoje mutacije E. coli, salmonele, MRSA i listerije, te su u odredenoj mjeri otporni na triklosan.

U Colgate Palmoliveu smatraju da koristi od triklosana nadmašuju rizik. No, u GlaxoSmithKlineu igraju na sigurno, pa su nedavno izbacili triklosan iz Aquafresha, Sensodynea i Corsodyla.


Podijeli: Facebook Twiter