Neke filmske price

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon svecanosti otvaranja, vatrometa i prvih filmskih uradaka u Areni, 57. Festival igranog filma u Puli nastavlja s radom, a u jutarnjim je satima u festivalskom centru u Circolu na konferenciji za novinare nastavljeno druženje s filmašima i glumcima.

Razgovore s glumcima i redateljima vodio je glasnogovornik festivala Hrvoje Pukšec, a novinarima su se nakon specijalnih projekcija u kinu Valli predstavile ekipe filmova "Na Putu" i "Neke druge price". Radi se o takozvanim manjinskim koprodukcijama koje se prikazuju u Areni i koje po prvi put konkuriraju za posebne Zlatne Arene i nagradu publike Zlatna vrata Pule. Prvi film prikazan u Areni bio je debitantski uradak Nevija Marsovica "The Show Must Go On" kojem je publika dodijelila visoku ocjenu 4,08.

Film na Putu predstavili su glumci Leon Lucev, Nina Violic i Jasna Ornela Bery koji su zajedno pohvalili redateljicu Jasmilu Žbanic. Lucev se na pitanje jeli mu bilo teško ponovo glumiti Bosanca našalio rekavši da mu je na akademiji profesor Lonza spocitavao da je jedini hrvatski glumac koji ne zna pricati na hrvatskom.

- Ovo je vec treci film u kojem glumim Bosanca, pa mogu reci da mi nije bilo teško. Ujedno sam i hrvatski koproducent filma i napokon sam shvatio što znaci biti producent. To je covjek koji dobro zna artikulirati ideju i pretociti je u novac, kazao je Lucev.

Jasna Ornela Bery kaže da se slabo sjeca snimanja filma jer je otada prošlo vec dvije godine s cime se slaže i Nina Violic koja je izrazila zadovoljstvo s radom redateljice Jasmile Žbanic jer su pripreme prije filma dugo trajale.

Film "Neke druge price" je omnibus satkan od pet kratkometražnih filmova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Idejni koncept tog projekta potpisuje Nenad Dukic koji je kazao da je lajtmotiv svih pet prica, na direktan ili indirektan nacin, majcinstvo. Ivona Juka, redateljica hrvatske price rekla je da je dugo radila s glumcima te da su prije samog snimanja imali spremnu knjigu snimanja pa je sve išlo kao i po planu.

- U radu s glumcima sam se uvjerila da napokon nestaje etiketa hrvatskog glumca kao lošeg glumca. Primjer toga je Nera Stipcevic koja ima tešku ulogu jer vidi stvari na neki drugi nacin, kazala je Juka.

Ana Maria Rossi, redateljica srpske price kazala je da je znala za koje glumce piše te da joj nije bilo teško okoncati scenarij.

- Snimali smo u jednoj pravoj bolnici u Prijedoru, a tretirali smo ju kao pravi filmski set. Drago mi je što je taj omnibus pozvan na cak 15 festivala, a postoji mogucnost da ce se svaka od tih pet prica zasebno prikazivati na festivalima kratkometražnog filma, kazala je Rossi.


Podijeli: Facebook Twiter