Nekažnjeno varao radnike i nije im isplaćivao plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivica Antukić poslodavac iz pakla i lice s tjeralice, vlasnik je tri kioska u Puli, a o njegovom poslovanju i načinu postupanja s radnicima doznali smo od njegovih bivših djelatnika. Protiv Antukića na snazi je međunarodna tjeralica iz Republike Srpske od 2014. godine od Općinskog suda u Žepču, zbog prijevara 17 građana Livna.

Djelatnici u Puli su započeli sa podizanjem prijava protiv njega zbog neisplata osobnih dohodaka za rad na kioscima po Puli. Razgovarali smo s dvjema djelatnicama koje su nam ispričale što im se događalo kod Antukića. Doduše, jednoj od njih, Tihani, je podmiren dug te nije htjela pričati, no njezina kolegica Marina Ladavac-Nesimi nam je ispričala prilično tužnu priču o njezinom iskustvu sa Antukićem. Marina čeka pokretanje postupka zbog neisplate plaće iz prosinca prošle godine kod je radila na kiosku kod tržnice. Za to je na poziv policije donijela potrebne papire u postaju još krajem prosinca, no nije bilo pomaka. Marina je šokirana onime što je Antukić učinio dok je imala smrtni slučaj u obitelji, u listopadu prošle godine, te ponovno telefonskim pozivom u travnju ove godine.

- Otkaz sam dala 20. prosinca prošle godine i već nekoliko dana nakon otkaza u policiju sam odnijela potrebne papire radi pokretanja postupka. Naime, u devet mjeseci kod Antukića sam proživjela svašta, od nenormalnih vrućina do smrzavanja, omalovažavanja i psihičkog maltretiranja. Radila sam pod temperaturom i nisam smjela uzeti bolovanje, jer bi to značilo doslovno otkaz, a bilo mi je potrebno raditi. Mislila sam da će biti bolje. Od lipnja do studenoga sam gotovo radila bez slobodnog dana, a znala sam raditi neprekidno i po 17 sati, radi inventure. Nikad godišnji nisam imala, a znam da imam pravo nakon šest mjeseci. Kada sam tražila godišnji odmor, odbio je te sam rekla da dajem otkaz, a on je od mene tražio da odradim otkazni rok. Nakon svega, nisam pristala i otišla sam, kaže nam ogorčeno Marina. (M. SARDELIN, M. KOŠTA)

???????????? OBJAVA U NEDJELJU!!!!!!!!! ???????????


Reagiranje

"NEKAŽNJENO VARAO RADNIKE I NIJE IM ISPLAĆIVAO  PLAĆE" (2)

Radnici su ostali dužni poslodavcu

Na Internet portalu Glasa Istre te u tiskanom izdanju nedjeljnog izdanja Glasa Istra 28. svibnja 2017, godine objavljen je članak naslovljen "Nekažnjeno varao radnike i nije im isplaćivao plaće", a odnosi se na g. Ivicu Antukića. Moli se Naslov objaviti ispravak spornog članka uz ispriku i navođenje istinitih tvrdnji koje se iznose u nastavku.

"G. Ivica Antukić je vlasnik i direktor tvrtke Eko Martina Tobacco j.d.o.o. Kastav i uspješno posluje na području Pule, Istre i Kvarnera. Od 11. kolovoza 2015. godine uredno isplaćuje radnicima plaće, poreze i doprinose, osim u slučajevima kad isti svojim vlastitim ponašanjem uzrokuju štete ili manjak poslodavcu. Trenutno tvrtka ima 12 zaposlenih radnika. Prije navedene tvrtke g. Antukić poslovao je putem tvrtke Eko Martina 1999 j.d.o.o. Kastav s uglavnom istim spektrom djelatnosti, ali je zbog niza nenaplaćenih potraživanja i neučinkovitosti sustava tvrtka zapala u krizu i ugašena.

Što se tiče neistinitih navoda o radnicima, točno je da je radnici Marini Ladavac Nesimi kompletno isplaćena plaća, dok je ona ostala dužna Eko Martini Tobacco j.d.o.o. 4,796,94 kn te iznos od 994,64 kn za 10/2016, o čemu se dostavlja Izjava i Izvod banke kao dokaz istinitosti navoda g. Antukića.

Dijana Kupsky nije odradila otkazni rok nije dala pisani otkaz, a isplaćena s trećim mjesecom 2017. godine uredno, radnica Nermina Devović nije odradila otkazni rok i dužna je poslodavcu po uzetim stvarima u kioscima. Radnik Željko Valentić radio je 13 mjeseci, svaki mjesec primio urednu plaću po izvodima 15. u mjesecu, inače novinar po struci, odbijeno mu je od plaće 500,00 kn radi manjka te je po dobivanju novinarskog posla pokušao ucijeniti posladavca svojim utjecajem u struci tj. objavom novinskog članka o EKO MARTINA TOBACCO j.d.o.o. U svim je radnjama poslodavca nedavno postavljen video nadzor te su tada počeli nastajati problemi sa radnicima, ali i smanjivati se manjkovi i otuđenja u vidu robe i novca poslodavca.

Po pitanju dobivanja poticaja po ugovoru tvrtka je ispoštovala dvije godine sve što je zatraženo i dokazano nabavila stroj koji je Ministarstvo subvencioniralo i nakon toga ostvarila veći broj zaposlenih. Osim toga, netočne su tvrdnje da je tvrtka dužna dobavljačima, sve svoje dobavljače uredno isplaćuje i to putem transakcijskog računa, sa čime radnici tvrtke nemaju nikakve veze niti saznanja o istome."

za Ivicu Antukića

odvjetnica

Velimira Škrobonja




Podijeli: Facebook Twiter