Nekad zapušteno ribarsko mjesto prometnuto u  destinaciju s četiri i pet zvjezdica

Elio Pisak (G. Č. Š)
Elio Pisak (G. Č. Š)

U povodu 15. obljetnice Turističke zajednice Općine Fažana, sinoć je održana svečana sjednica Skupštine ove organizacije na kojoj su zaslužnim pojedincima i tvrtkama dodijeljena priznanja.

Dobitnici zlatnih amfora su Općina Fažana, tvrtka Bi Village, Nensi Modrušan, Saša Matjašić i bistro K&F. Fažanski načelnik i predsjednik TZ-a Radomir Korać uručio je zahvalnice profesoru Ljudevitu Sabu, Damiru Kostešiću, Budimiru Žižoviću, Giancarlu Moscardi, Olegu Moroviću, Domagoju Fritzu i Gordanu Keršinu. Prije dodjele nagrada, Korać je zahvalio bivšim načelnicama Adi Damjanac i Dušanki Šuran jer su, kako je kazao, doprinijele razvoju općine koja je postala ugodno i kvalitetno mjesto za život mještana i boravak turista.

Korać je iznio presjek rada ove turističke organizacije u proteklo desetljeće i pol: Turistička zajednica Fažane odlukom Općinskog vijeća utemeljena je 16. veljače 2002. godine, a počela je raditi u lipnju, nakon uređenja prostorija. Tada je Fažana bila zapušteno ribarsko mjesto, a nakon postavljanja temeljne i turističke infrastrukture, uređenja samog mjesta i plaže, danas ostvaruje respektabilne turističke rezultate. Direktorica TZ-a Melita Peroković kazala je da su se u turistički razvoj uključili i privatnici, pa se na području fažanske općine danas ostvaruje 970 tisuća noćenja, što je znatno više nego u počecima, kad ih je bilo 278 tisuća.

-Od početka ove godine do 31. lipnja ostvarili smo plus u noćenjima od 24 posto, što je velik rast. Ako sve bude teklo po planu, do konca godine očekujemo i milijuntno noćenje, najavljuje Peroković.

Korać je, u ime Općine, najavio nove projekte: izgradnju sportskog centra između Plodina i Bi Villagea koji će koristiti kako domaćima, tako i turistima budući da se ondje planiraju manifestacije u pred i posezoni. Na području nekadašnje Badelove tvornice u planu je izgradnja apartmana i manjeg hotela, a za nekoliko godina u funkciji bi trebala biti i oronula vila San Lorenzo.

Peroković je predstavila strategiju TZ-a koja se temelji na održivom razvoju i selektivnim oblicima turizma. To se i ostvaruje putem projekata Male ribarske akademije i fešte sardela, ambijentalno uređenje mjesta i njegovu gastronomsku projekciju. Tu su i edukativni projekti, a Općina podupire održivi razvoj reciklažom smeća, postavljanjem djelomične solarne rasvjete i pročistača otpadnih voda.

Zahvaljujući zalaganju i entuzijazmu svih dionika turističkog proizvoda, u proteklih 15 godina ova je općina postala poznata i priznata turistička destinacija visoke kvalitete: čak 58 posto smještajnih kapaciteta ima četiri ili pet zvjezdica.

Kad je riječ o planovima, Peroković je istaknula  da će se nastojati pomaknuti granica turističkih noćenja prema svibnju, te sve do polovice listopada, i to jačanjem outdoor sportskih i rekreativnih programa te drugih sportskih aktivnosti. (M. V. I.)   


Podijeli: Facebook Twiter