Nekad se maneštra vraćala, danas se traži repete

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Jučer je u Komunalnoj palači održana konferencija za medije u povodu prezentacije novina na projektu "Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području grada Pule" te najave promocije Knjige recepata - školske kuharice. O projektu je govorila zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci rekavši da je ovo projekt koji je na području grada započeo promocijom pravilne prehrane u vrtićima, da bi se zatim preselio u osnovne škole koje su u ingerenciji grada, a u kojima se jedu marende te ručak u produženom boravku.

Deset posto djece pretilo

Projekt je nastao u suradnji Grada Pule i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, održava se već treću godinu za redom, a ima za cilj stvaranje pravilnih prehrambenih navika kod djece i zdravog životnog stila.

Napomenuvši kako je, prema istraživanju, deset posto osnovnoškolaca pretilo, navela ja da škole, osim obrazovne, imaju i jaku odgojnu funkciju pa tako i u sferi zdrave prehrane. Da bi se projekt pravilne prehrane mogao implementirati, u škole se, u opremanje kuhinja i edukaciju kuhinjskog osoblja, zadnjih godina uložilo 2,5 milijuna kuna te uveo potreban HACCAP sustav.

Navodeći kako marendu prima oko 2.100 učenika, a ručak njih 620, navela je da se zdrava prehrana ipak trebala svesti u financijske okvire od osam kuna za marendu i 20 do 22 kune po ručku.

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda  za javno zdravstvo Istarske županije, istaknuo je da se suradnja s Gradom nastavlja, a nakon što su 2007./2008. godine stvoreni uvjeti, polako se krenulo s promjenama, odnosno s izmjenom jelovnika. Naveo je kako je riječ o inovativnom projektu u hrvatskim razmjerima, a da su mnogi istarski i hrvatski gradovi projekt počeli kopirati, što je još jedna od potvrda njegove uspješnosti. Ove je godine projektom stavljen naglasak na edukaciju kuhinjskog osoblja koji su, osim predavanja, polazili i praktične radionice pod vodstvom kuhara Roberta Zovića.

Promocija školske kuharice recepata

- Školska kuharica recepata, koja je izdana ove godine u sklopu projekta, nametnula se kao ideja samo po sebi, naveo je Stojanović i napomenuo da će promocija kuharice biti u četvrtak u podne u školi Šijana, u sklopu 3. Susreta promocije pravilne prehrane u osnovnim školama grada Pule.

Olga Dabović Rac, voditeljica projekta, navela je da joj je želja da se priča nastavi jer nema razloga da djeca, koja u vrtićima jedu jako dobro, sve to napuste kada se upišu u školu. Iako zakonska osnova za to postoji, Dabović Rac je navela poraznu činjenicu da 50 posto škola u Hrvatskoj i dalje nema organiziranu prehranu u školama.

- U Istri imamo marende u svakoj školi, a sada želimo da te marende budu još bolje, kazala je Dabović Rac i dodala da kuharica koje je izdana nije nastala iz mašte već na temelju stvarnog stanja te da su objavljeni recepti skupljeni po školama i primjeri su stvarnih školskih jelovnika u što je uloženo jako puno truda, rada, ali i golog entuzijazma svih koji su uključeni u projekt.

Ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović, aktivno uključena u projekt, izrazila je svoje oduševljenjem projektom navodeći je ušao u cjelokupnu nastavu i izvannastavne aktivnosti.

- U početku nije bilo lako. Učenici viših razreda vraćali su nam tanjure pune maneštre, ali nismo odustajali. Kuhari su se silno trudili i smišljali jela koja će svi zavoljeli i danas, nakon mnogo uloženog truda, tanjuri se više ne vraćaju puni, pa čak niti maneštra. Dapače, čak se traže repete, kazala je Tomljanović i dodala da kod njih broj učenika koji primaju marende rapidno raste i od 540, školsku marendu prima čak 340 učenika zbog čega su uvedena i dva velika odmora.

Učenici najviše vole namaz od tune i polpete od ribe

Roberto Zović kuhar iz Osnovne škole Vidikovac koji je vodio edukacije i osam praktičnih radionica za 25 kuhara i kuhinjsko osoblje naveo nam je da su kuhari bili voljni učiti, dodatno se educirati, ali i upoznati se i družiti zajedno.

- Svi mi znamo kuhati, ali poanta edukacije bila je kako od jednostavnih i jeftinih namirnica posložiti nutritivno vrijedna jela koja će djeca rado jesti, naveo je Zović i dodao kako su to dosta uspješno odradili, a učenici prema iskustvima najviše vole srdelu, namaz od tune, a odlično idu i polpete od ribe. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter