Nekad hrana siromašnih, danas delicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekad su za cvarke govorili da su hrana za siromašne, no danas je to skupa i cijenjena delicija za koju je potrebno izdvojiti i više od 60 kuna za kilogram. Da je rijec o pravoj gurmanskoj poslastici najbolje je bilo vidljivo u subotu na pulskoj tržnici po gužvi koja je vladala oko štandova Ucvirkenfesta, festivala cvaraka koji je ove godine održan deveti put.

Organizatori, Budimir Žižovic i agencija Avenue, za gradane su pripremili oko tri stotine besplatnih porcija graha s cvarcima koje su odmah planule, a kasnije su kuhari Ucvirkenfesta - Pino Kuhar i Franko Mocko, za uzvanike u posebno ogradenom prostoru na tržnici pripremili još nekoliko jela od cvaraka.

"Na festivalu imamo nekoliko vrsta cvaraka iz raznih dijelova Hrvatske - iz Virovitice, Rijeke, Istre, a tu su i famozni duvan-cvarci iz Srbije, koji su poznati po svojoj specificnoj proizvodnji.

U gotovo svim krajevima imaju cvarke, no nitko nema toliko raznovrsnih jela od njih kao mi. Naši ciljevi su zaštititi cvarke kojih više gotovo i nema te vratiti film u prošlost, u neku staru tradicijsku kuhinju", kaže Žižovic.


Podijeli: Facebook Twiter