Neka se što više građana uključi u diskusiju o Muzilu

Giordano Škuflić (G. R.)
Giordano Škuflić (G. R.)

Interes javnosti za prostorno planiranje vezano uz poluotok Muzil uistinu je velik, što je pokazao i interes za obilazak poluotoka u nedjelju, kao i odaziv građana na prošlog tjedna zakazano javno izlaganje izmjena i dopuna dvaju prostornih planovaa Pule, kada je zbog nedostatnog prostora Vijećnice ono moralo biti prebačeno za utorak u Dom branitelja.

- Zapravo nam je drago što je interes građana ovako velik jer je to bit javnog uvida – da potiče diskusiju i da omogući da se što veći broj građana uključi s vlastitim prijedlozima kako bi zajednički riješili sve eventualne nedoumice, kaže Giordano Škuflić, pulski pročelnik za prostorno uređenje.

- Što se sve predviđa tim planom na Muzilu?

- Javna i društvena namjena bit će na svakom koraku. Utvrda Marija Luisa predviđena je za Muzej rata, zatim botanički vrt, sportska luka Fižela, obrtničke i likovne radionice, akvarij, trgovački centar s kinom, aquapark, zabavni centar za mlade, šetnica od 8 kilometara koja će se prostirati po cijelom obodu poluotoka, kupališta koja će biti javna, biciklističke staze, prometnice koje omogućuju dolazak do svake željene točke na poluotoku, turističko ugostiteljski kapaciteti, sportska i rekreacijska namjena u koju spadaju golf igrališta i drugo. Ukratko, sve ono što je potrebno građanima, čega sada u Puli nemaju, a što će moći slobodno koristiti. U užem i širem smislu, zelene površine za sport i rekreaciju zaokupljaju 85 posto ukupne površine.

- Što ako se Muzil ne razvije po prostornim planovima?

- Čvrsto vjerujem da je ovo jedan od bolje planski pripremljenih projekata i iz razloga što se na njemu dugo radilo. S obzirom da je država većinski vlasnik zemljišta na Muzilu moguće je odmah po usvajanju prostorno-planskih dokumenata raspisati natječaje za investitore za pojedine faze projekta ili pak cijeli projekt. Tražit ćemo mogućnosti da se Muzil otvori za građane što prije, ali da se i spriječi bilo kakva devastacija poput onih na Katarini, koja je također u državnom vlasništvu, ali ostavljana na milost i nemilost svakog prolaznika. (G. ROJNIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter