Neka se Josipovic drži svojih ovlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Uvjeren sam da ce referenduma biti i da ce on iskazati podršku sindikalnim zahtjevima jer to kaže puls naroda", porucio je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a s konferencije za novinare u Pazinu.

Na novinarsko traženje da komentira inicijativu predsjednika Josipovica, rekao je da nema potrebe za trulim kompromisima i da bi svaki kompromis bio takav. Hrelja tvrdi da Vlada mora preuzeti odgovornost i poštivati volju gradana kako to piše u Ustavu i da tu dileme nema. Preporucio je predsjedniku Josipovicu neka se drži svojih ovlasti.

Kalkuliranje oko (ne)održavanja referenduma nazvao je bespotrebnim politiziranjem. Smatra da iz ovoga Vlada može nešto i nauciti, a to je da bolje pregovarati sa sindikatima nego ih isprovocirati tako da uzmu u ruke najjace oružje, a to je prikupljanje potpisa gradana.

Što se tice trošenja novca za referendum podsjeca da je on rebalansom državnog proracuna osiguran i da se u proteklih 20 godina u Hrvatskoj bacalo novca na beznacajne stvari. Za referendum kaže da je to važna stvar za buducnost Hrvatske.

Hrelja smatra da bi bilo bolje da je Vlada iz saborske procedure umjesto Zakona o radu povukla izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se s 20,5 posto penalizira pet godina raniji odlazak u mirovinu dok je sada to prihvatljivih devet posto za što se HSU izborio 2007.

Ustvrdio je da to donosi dnevne štete Hrvatskoj i njenim gradanima. Procjenjuje da ce oko 30 tisuca osoba ici ranije u mirovinu što znaci veci pritisak na proracun, manja izdvajanja za doprinose dok ce se popuniti samo dio radnih mjesta s kojih se ide u mirovinu.

On ocekuje skoru situaciju po kojoj ce na jednog radnika biti jedan umirovljenik što Hrelja naziva nedopustivim. Tvrdi da je trebalo reci odlucno ne Svjetskoj banci jer je nedopustivo da efekti 35 ili 40 godina rada zbog ranijeg odlaska u mirovinu znace jednu trecinu manju mirovinu.


Podijeli: Facebook Twiter