Neka procistac bude na Marleri!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani opcine Medulin, ako je suditi po nekima koji su se u utorak navecer ukljucili u raspravu o kanalizaciji u tom naselju, jesu za procistac treceg stupnja, ali ne na lokaciji Kažela, vec, kako je prvotno planirano, na - Marleri!

- Ispust mora biti na minimalno deset metara dubine, a tamo gdje se sad planira ispust je na oko deset i pol, što ako dode do havarije uredaja; želimo da se preispita lokacija na Kaželi, odnosno neka tamo bude havarijski ispust, a na Marleri centralni, culo se od mještana koji su dupkom napunili Blok 11, a neki su i dva sata na nogama pratili raspravu.

Nacelnik Goran Buic obecao je da ce se razmotriti obje lokacije, a zajedno s Fani Bojanic iz Hrvatskih voda, s kojima je Opcina potpisala ugovor za Jadranski projekt za financiranje odredenog dijela kanalizacijske infrastrukture, pokušao je uvjeriti mještane da ce se uredajem treceg stupnja dobivati tehnicka voda koja se može prodavati kampovima i za golf terene na Marleri te da ce ustvari taj ispust biti "suh". Ako vodu i ne prodaju, pojasnili su, izlazit ce procišcena u more.

Neke je mještane zanimalo koliko smije završetak ispusta biti udaljen od obale, zbog cinjenice da su u Medulinskom zaljevu i otocici. Bojanic im je odgovorila da ce hidrografska mjerenja odrediti gdje ce biti završetak ispusta, no da se inace radi o 300 metara udaljenosti.





Neki su prigovorili da su dovedeni pred gotov cin i da je diskusija zakašnjela, s obzirom da je vec odredeno da se ide na treci stupanj procišcavanja s ispustom na Kaželi. Zbor je trebao biti organiziran mjesecima ranije, rekli su, jer sad je kasno reci je li ova odluka dobra ili loša, a vec je sve i potpisano.

Pojašnjeno je da ce se kroz taj projekt u vrijednosti 59 milijuna kuna, od cega su skoro 50 posto bespovratna sredstva, projektirati i izgraditi uredaj za procišcavanje treceg stupnja, projektirati uredaji u Banjolama i Premanturi, rekonstruirati i opremiti crpna stanica Kažela te izgraditi glavni kolektori u Vinkuranu. Od toga mještani placaju 19,5 milijuna kuna, i to kroz 2,81 kunu po kubiku vode.

Nakon prikljucenja na kanalizaciju placat ce naknadu za održavanje u iznosu od 5,65 kuna po domacinstvu plus tri kune po kubiku vode. Dovod prikljucka placat ce od 600 do 800 kuna po metru, a sam prikljucak, koji je dosad koštao sedam tisuca, zbog izmjene zakona koštat ce 1.925 kuna.

Uredaj mora biti izgraden do rujna 2014. jer ce se u suprotnom zajam morati jednokratno vratiti, što je uzbunilo mještane koji su poceli uzvikivati da oni to nece platiti. (Tatjana GRBIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter