Neka nas ne bude sram zarebnjaka i kobasice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se gastrosmotra hladnih, odnosno suhih istarskih narezaka - zarebnjaka, kobasica i pancete - održava vec osam godina, zacetnik ove manifestacije Drago Orlic još uvijek nije zadovoljan prihvacenošcu i zastupljenošcu ovih tradicionalnih namirnica u ponudi istarskoga ugostiteljstva.

- Izgleda kao da nas je sram gostima ponuditi ove namirnice koje i sami jako volimo, iako je takva ponuda normalna i sasvim uobicajena primjerice u austrijskim i talijanskim restoranima. Mislite da se našim gostima ne bi svidalo gricnuti malo dobre zrele, ali suhe pancete, klobasice i zarebnjaka?

Ne moramo sve termicki obradivati, niti moramo ponudu hladnih narezaka svesti samo na pršut, porucio je Orlic otvarajuci osmu smotru "Najbolji je istarski narezak" u konobi Danijeli u istoimenom selu kraj Kringe u opcini Tinjan.

Izbor najboljih hladnih narezaka tradicionalno organiziraju Turisticka zajednica Istarske županije i TZ središnje Istre uz pokroviteljstvo Opcine Tinjan i logisticku potporu konobe Danijeli.



I ritam ovog cjelovecernjeg dogadanja je tradicionalan: dok žiri, kojim je predsjedao ugledni istarski gastronom Stanislav Poropat, studiozno kuša i ocjenjuje šiframa oznacene uzorke i komentira nijanse boja, mirisa, okusa i ukupne kvalitete, ekipe proizvodaca tih specijaliteta igraju briškulu i trešete, ispunjavajuci vrijeme dok žiri radi svoj posao, i možda osiguravajuci utješnu nagradu ako im izmakne neka od glavnih.

Manifestacija svake godine ima i "službenog" vinara a ovaj put je to bio gost iz Italije Oscar Biasi, koji je za kušanje uz istarske hladne nareske donio venetska vina franconica, cabernet franc i cabernet sauvignon. Mala razlika u odnosu na prethodne godine je u sastavu natjecatelja: dok su se prije u kvaliteti svojih narezaka nadmetali iskljucivo ugostitelji, ove je godine Orlic pozvao i neke koji se bave iskljucivo proizvodnjom, a ugostiteljstvom ne, da bi, nakon svoje tvrdnje da tih namirnica u vecini oštarija nema, ukazao da se suhe kobasice, panceta i zarebnjak imaju gdje nabaviti.



Tako su natjecatelji ove godine bili oštarija Malo selo iz Fratrije na Bujštini, agroturizam Jadruhi nedaleko od Vižinade, mesopreradivacka tvrtka Premes iz Kringe te proizvodac kobasica Valter Marušic iz sela Marušici, pobjednik tamošnje Luganigade.

Recimo najprije da je "utješnu nagradu" osvojila ekipa Premesa, koja je rasturila protivnike u kartaškom turniru. A sad ono glavno: iako nisu jedni te isti proizvodaci imali najbolje ocijenjenu pancetu, zarebnjak ili kobasicu, ukupni plasman odredivao je zbroj ocjena za sva tri proizvoda. Tako je ispalo da generalno, odnosno u prosjeku najbolji istarski narezak ove sezone ima agroturizam Jadruhi; drugo mjesto osvojila je oštarija Malo Selo, trece Premes, a cetvrto Valter Marušic.


Podijeli: Facebook Twiter