Neka mu je mirna posljednja plovidba

Upis u knjigu žalosti (Manuel ANGELINI)
Upis u knjigu žalosti (Manuel ANGELINI)

Okupili smo se ovdje kako bi ispratili našeg Lucia Toffettija, kako je i on znao okupljati nas u raznim prilikama, obično veselim i punim života. Naša su srca slomljena, tuga je pregolema, ali Vas uvjeravam, u ime sadašnjih i umirovljenih djelatnika Lučke kapetanije Pula, da ćemo ustrajati na idealima na kojima je inzistirao i naš Lucio, rekao je kapetan Anton Peruško u četvrtak na komemoraciji za preminulog kapetana Lucia Toffettija u Fažani, pred rodbinom, brojnim suradnicima i sumještanima .

Obožavao je Istru

Peruško je podsjetio na životni put Toffettijev, na to da je rođen 24. listopada 1957. u obitelji fažanskih ribara, da se 1981., nakon što je i položio ispit za kapetana duge plovidbe, zaposlio u Lučkoj kapetaniji Pula, te da je od 2011. do smrti obavljao dužnost lučkog kapetana.

- Svoj je život posvetio obitelji, supruzi Giuliani, i kćerkama Tini i Mariani. Ali kao dijete ribara do svoje prerane je smrti bio posvećen i moru, ribarima, pomorcima, svjetioničarima, brodograditeljima..., svima onima koji od mora i za more žive kao i naš Lucio. Draga obitelji Toffetti, Vama je najteže, ali budite ponosni da ste imali takvog sina, oca i muža kakav je bio Lucio, rekao je Peruško, a svoj govor završio riječima "Neka mu je mirna posljednja plovidba".

- Završen je jedan sadržajan i bogat život. Uvijek objektivan, tih i miran, Lucio je bio neumjeran jedino kada je u pitanju bio lokalpatriotizam. Obožavao je Istru, rekao je kapetan Siniša Orlić u ime Ministarstva pomorstva. Toffetti je uvijek bio na strani slabijih, rekao je te podsjetio na zajedničke trenutke kada je volio pričati anegdote o ribarenju svog oca Giovannija.

Brojne dužnosti

Od 2001. do 2004. Toffetti je bio i prvi predsjednik Turističke zajednice Fažana, vijećnik u Općinskom vijeću i donačelnik Općine.

- Danas se opraštamo od uglednog mještanina koji je dao velik doprinos samostalnosti općine. U svakom njegovom nastupu bila je briga o čovjeku i o mjestu, poručila je načelnica Fažane Ada Damjanac. Socijaldemokrat u duši, kako je za njega rekla načelnica, i u slobodno je vrijeme bio posvećen obitelji i moru, a Fažana će ga pamtiti i kao suosnivača i voditelja jedriličarskog kluba Brioni.

- Lucio, često si gledao napuknuta jedra i slušao zvuk mora s fažanske rive, a sada ćeš to činiti s neke druge rive, zaključila je Damjanac. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter