Neka inspektori procešljaju Mercator!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mercator se poceo ponašati po modelu Peveca. Cist primjer toga je novotvoreni trgovacki centar te tvrtke u Labinu, gdje nijedan od 40-ak radnika nije zaposlen za stalno, osim rukovoditelja. Radnici imaju ugovore u radu na svega mjesec dana, a poslovode na šest mjeseci", upozorio je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, na današnjoj konferenciji za novinare u povodu, kako je rekao, "prljavih igri Mercatora".

Zatražio je od inspektorata da procešlja poslovanje ovog trgovackog centra, buduci da se ocito krši Zakon o radu, koji jasno definira kad se mogu sklapati ugovori na odredeno vrijeme. Iako u pulskom Mercatoru vecina radnika ima ugovore na neodredeno vrijeme, u SIK-u upozoravaju da se i ovdje, kao i u svim ostalim Mercatorovim centrima u Hrvatskoj, sada nastoje kršiti prava radnika ovog trgovackog lanca zaposlenih u ugostiteljskoj djelatnosti.

Naime, Mercator namjerava svoje kafice i restorane dati u koncesiju jednoj tvrtki iz Splita, a istovremeno od radnika traži da potpišu nepovoljnije ugovore o radu. Trenutno u pulskom Mercatoru u djelatnosti ugostiteljstva radi 18 radnika, a u labinskom tri.

- Ako su se željeli riješiti te djelatnosti, onda su mogli ovdje pronaci kvalitetne ugostitelje, ali ocito se namjerno angažira neka fantomska tvrtka sa svega 20 tisuca kuna temeljnog kapitala, od koje radnici ne mogu ništa potraživati, što znaci da ce biti potpuno nezašticeni, upozorava Bulic. Ta se tvrtka zove Trapes, registrirana je za brojne djelatnosti, a direktor je Denis Pavlovic.

Novi ugovori koji se nude radnicima propisuju naknade za prekovremeni rad, rad u smjenama i ostale naknade koji su niže nego dosadašnje, što u konacnici znaci manje place. Takoder, kao mjesto rada navode se svi gradovi u kojima djeluje Mercator, cime radnik iz Pule ako odbije raditi u Splitu ili Zagrebu dobiva otkaz bez prava na otpremninu. Nadalje, u ugovorima se kao nadležan sud navodi iskljucivo onaj u Splitu, što bi radnicima onemogucilo vodenje radnih sporova.

Odvjetnica SIK-a Ljiljana Perkovic Juracic upozorila je da se ovakav nacin prijenosa djelatnosti protivi Zakonu o radu, koji izricito propisuje da nova tvrtka koja preuzima odredenu djelatnost treba u cijelosti preuzeti i sve dotadašnje ugovore o radu.- Savjetovali smo radnicima da ne potpisuju nikakve nove ugovore, rekla je Perkovic Juracic.

- Umjesto potpisivanja ovakvih ugovora bilo bi bolje da radnici izaberu Zavod za zapošljavanje nego da se podvrgnu samovolji buduceg vlasnika, rekao je voditelj pulskog ureda SIK-a Duško Samsa.

SIK ce od Uprave Mercatora zatražili da hitno obavijeste radnike o njihovom radnicko-pravnom statusu, a u protivnom im prema zakonu prijete novcane sankcije. Bulic je dodao i da se prema njegovim saznanima slovenski Mercator namjerava odvojiti od, kako je kazao, "balkanskog Mercatora", odnosno od svojih lanaca iz Hrvatske, Srbije i Bosne, te da je prijenos djelatnosti ugostiteljstva samo pocetak tog procesa.


Podijeli: Facebook Twiter