Neka i maškare budu cirkus!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je u središnjoj Istri starija tradicija pusnih svecanosti koncentrirana na svega dva dana - pusnu nedjelju i pusni utorak, zadnjih se godina ljudi željni druženja, zabave i kreativnosti u ova tmurna vremena sve više odlucuju u maškaranim tradicijama slijediti primorski primjer i pocinjati ih puno ranije.

Tako je u selu Ruhci na zapadnoj Pazinštini vec neko vrijeme tradicija da pusne svecanosti pocinju za Antonju. Tada se, a tako je u Ruhcima bilo i ove nedjelje, na vidno mjesto postavlja Pust, koji ce tu dežurati sve do pusnog utorka, kada ce biti osuden i spaljen. A u meduvremenu, maškare ce se okupljati, družiti, obilaziti susjedna sela i susjedne opcine, veseljem potiskujuci svakodnevne brige.

Na podizanju Pusta u Ruhcima se okupilo cijelo selo, pa i susjedi s Tinjanštine i s druge strane prema Pazinu, iz Vele i Male Trabe. Ovogodišnji Pust iz Ruhci rekordno je velik, sedam mu je metara, i mještani su ga cijeli tjedan izradivali (to je bija altro ke workshop!) spajajuci metalnu konstrukciju, nadoštukavajuci gorive dijelove tijela, oblaceci ga u prigodnu šarenu odjecu koju je trebalo prigodno i obojiti.

Na cvrsto i stabilno postolje u nedjelju je postavljen 7-metarski klaun, raširenih ruku, nasmijan i našminkan. Jer, tema je ovogodišnjih maškara iz sela Ruhci (svake godine oni nastoje tematski obojiti svoje maškare, postajuci tako ne niz pojedinacnih, vec jedna zajednicka kolektivna maska) - cirkus.





- Kad nan je vec država jedan veliki cirkus, neka nan i maškare budu cirkus, da bude veselije i šarenije, komentirali su mještani dok su velikom dizalicom pomicali i namještali Pusta da tocno nalegne u pripremljeno postolje. Kad je Pust "sjeo" na svoje mjesto, zaorio se pljesak i maškarana glazba mogla je odraditi svoj prvi nastup u ovogodišnjim pusnim svecanostima. Svi uzvanici pocašceni su i pusnim roštiljem.

Namjernicima koji se voze cestom Pazin - Porec (i obrnuto, naravno) s padine pokraj sela Ruhci sve do osmog ožujka (kada pada pusni utorak, zgodno ili nezgodno, preklapajuci se s Danom žena) mahat ce ogromni klaun, a oko njega mještani su pripremili i scenografiju: cirkuski šator, mnoštvo šarenih zastavica, cak i cirkuski zoološki vrt.

Kakvim su sve cirkuskim vještinama ovladale maškare iz Ruhci vidjet ce se cak tri puta, jer dvije subote prije pusnog utorka u planu im je obilaziti sela i u ovom dijelu Pazinštine, ali i susjednih opcina Karojba i Tinjan. Artisti, krotitelji, akrobati, klaunovi i drugovrsno cirkusko osoblje bit ce uvijek praceno i maškaranom glazbom, u kojoj se okupi i do petnaestak sviraca na harmonikama, trubama, bombardinima i drugim instrumentima.

I još jedna zanimljivost: iako malo, ali složno selo Ruhci broji svega sedamdesetak žitelja, u njihovim je maškarama i do 150 ljudi! Svakom naime u goste dodu prijatelji iz drugih mjesta, gdje maškare nisu toliko živahne ili ih uopce nema, pa kako na Pazinštini pusne svecanosti zadnjih godina cesto mijenjaju žarište, za ovu zimu možemo reci: Ruhci su pusni centar ovog dijela Istre.


Podijeli: Facebook Twiter