Neka gradonacelnik pokaže dokumente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Na posljednjoj sjednici pulskog vijeca vladalo je veliko zanimanje za izradu Urbanistickog plana uredenja lucice Delfin. Gradonacelnik Boris Miletic branio je planove, ali se nakon svega postavlja pitanje je li govorio istinu. Najcešce je spominjao rijeci kao što su "valorizacija", "struka" i "gradani", ali je pitanje koga on predstavlja i koliko i sam poštuje te tri kategorije.

Naime, clanovi Društva arhitekata Istre kažu da Mario Smilovic, koji je bio u povjerenstvu za razmatranje primjedbi na UPU Delfin, nije njihov službeni predstavnik i oni nisu donijeli stav oko UPU-a koji bi on eventualno zastupao u tom povjerenstvu.

Ako je gradonacelnik takav dokument dobio naknadno, dovodi se u pitanje legalnost rada povjerenstva. Gradonacelnik govori suprotno, pa ga pozivam da pokaže takav dokument i dokaže da nije antedatiran, rekao je na konferenciji za novinare vijecnik Nezavisne liste Plinija Cuccurina u pulskom vijecu Mauricio Licul.

Pozvao je gradonacelnika da pokaže i suglasnost MO-a Nova Veruda za plan uredenja, odnosno da, ako posjeduje nešto, kao što tvrdi, to detaljno iznese u javnost i tako pokaže da u svojim istupima ne vara gradane. Licul kaže da, ako išta ima, to su onda dokumenti iz 2008., a da su ti planovi drugaciji od onih po kojima bi se željelo raditi.

Ustvrdio je da bi trebala postati praksa da se svi takvi dokumenti na koje se u Gradu pozivaju u svim sferama rada objavljuju javno i da to postane standard upravo da bi se izbjeglo uzburkavanje duhova, ali i stoga što su to javni dokumenti u vlasništvu gradana, a ne Borisa Miletica.

- U konacnom zapisniku sa sjednice tog povjerenstva izradivac plana je prihvatio primjedbe o preizgradenosti jer se plan tijekom vremena mijenjao do neprihvatljivih razmjera, po cemu je vidljivo što Grad želi provesti, a cemu se gradani opiru.

Struka okupljena oko izradivaca plana, jedne pulske tvrtke, stala je u konacnici na stranu gradana i zakljucila da se takvo nešto ne može tamo graditi. Stoga nema dokaza da struka stoji iza gradonacelnika, ali, ponavljam, ima li on drugacije dokaze, bilo bi pošteno da ih javno objavi, rekao je Licul.

- Iako se i gradonacelnik poziva na cinjenicnu i argumentiranu raspravu, toga oko ovog UPU-a nema, pa su svi ti istupi na granici istine i neistine. Najviša sila su gradani, s kojima sve pocinje i završava. Ovo ce ujedno biti recept po kojem ce se graditi i na drugim lokacijama i ovo je probni uzorak procedure, za koju u Gradu misle da ce proci bez problema i potom se istom analogijom primijeniti i drugdje.

Stoga pozivam sve gradane da daju podršku onima s Nove Verude jer ce i u njihovim dvorištima vrlo skoro niknuti nešto izvan gabarita, a uz podršku ovakvog povjerenstva, kazao je Licul.


Podijeli: Facebook Twiter