Nek' se ministri voze vlakom iz Pule u Zagreb!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivist gradanske inicijative Ne Kaštijun iz Banjola Božo Bencic poslao je otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvitka i fondova EU-a Branku Grcicu, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Doncicu i pomocniku ministra za željeznicki promet Jasminu Krizmanicu u kojem pokušava senzibilizirati javnost i vladajuce da se napokon Istra kako spada željeznicki poveže s ostatkom Hrvatske.

Naime, Bencic je stopostotni invalid i vec dugi niz godina ima ozbiljnih zdravstvenih problema koji iziskuju lijecenje izvan Istre, konkretno u Zagrebu.

- Mi smo u Istri kada je u pitanju prijevoz željeznicom iz Pule prema Zagrebu, našem glavnom gradu, hendikepirani. Dakle, Ministarstvo zdravlja odredilo je da se za lijecenje u centrima van mjesta boravka bolesnicima može priznati samo najjeftiniji prijevoz, dakle vlak. Vlak koji ne postoji na relaciji Pula - Zagreb! Odnosno, postoji prijevoz vlakom do Lupoglava, presjedanja u autobus, vožnja do Rijeke i onda vlakom iz Rijeke u Zagreb.



Zamislite si bar - jer ne dao vam Bog to probati - kako je teškom bolesniku, stopostotnom invalidu, tako putovati. I to nije sve, jer iz Pule se krece u 14.27 sati, u Lupoglav se dolazi u 16.09, iz Lupoglava krece autobus u 16.15 sati, u Rijeku se dolazi u 16.55, iz Rijeke se krece za Zagreb u 17.10, pa ste napokon u Zagrebu u 21.10 sati.

Povratni vlak za Pulu (koji ne postoji) krece drugi dan u 6.30 sati, dakle bolesnik mora ostati drugi dan u Zagrebu, obaviti preglede i treci dan krenuti u avanturu prema Puli, piše Bencic.

- Ministarstvo zdravlja ne zanima što se eventualno radi o invalidu i njegovom pratitelju, ali ministarstvo ne priznaje nocenje i dnevnice jer bi to bilo skuplje od autobusne povratne karte.

Krecemo iz Zagreba u 6.30 sati, u Rijeku stižemo u 10.34, iz Rijeke autobusom krecemo u 10.45 i stižemo u Lupoglav u 11.25, iz Lupoglava krecemo vlakom u 11.39 sati i napokon, nakon tri dana avanture umjesto lijecenja - doma smo u Puli.

Dakle, jasno je da Ministarstvo zdravlja treba refundirati troškove puta, nocenje u dvokrevetnoj sobi i šest dnevnica, što je realno daleko skuplje od autobusne karte, istice Bencic.

Za Glas Istre, pak, Bencic je izjavio da bi se politicari i ministri trebali provoziti iz Zagreba do Pule i natrag vlakom, pa da vide kako to izgleda. Pismo je Bencic poslao i istarskim saborskim zastupnicima i drugim istarskim politicarima. (C. B. GALIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter