Nek' nam živi, živi rad uz fažol i limenu glazbu

S prošlogodišnje proslave 1. maja u Šijanskoj šumi (N. LAZAREVIĆ)
S prošlogodišnje proslave 1. maja u Šijanskoj šumi (N. LAZAREVIĆ)

Međunarodni praznik rada, prvog svibnja slave radnici u više od 80 zemalja svijeta, no neslužbeno se slavi u gotovo cijelom svijetu. Najčešće se obilježava uličnim demonstracijama na kojima sudjeluju sindikati, radničke organizacije i brojni ljevičarski pokreti. Prvomajske fešte kod nas su također popularne, napose u urbanim sredinama kao praznik rada i radnih prava. Među mladima se taj dam, 1. maj iskorištava uglavnom jer je neradni i fešta se uz roštilj kao dnevna zabava na otvorenom.

Proslava s prosvjednom notom

Praznik rada počeo se slaviti kao uspomena na masakr radnika u Chicagu 1886. godine. Prvog svibnja prosvjedovalo je oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Prvi maj se prvo službeno počeo slaviti u Francuskoj, kada je na zasjedanju međunarodne zajednice radničkih i socijalističkih stranaka u Parizu proglašen praznikom 1889. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine. Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma, kako su pisale Narodne novine, govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1.000 radnika naglašavali: "Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi".

Budnice, vijenci, grah i zabava

U najvećem istarskom gradu Puli će tradicionalno proslava 1. maja započeti budnicama po gradskim kvartovima već u 8 sati, dok će u 10 na trgu Portarata delegacija gradskih i sindikalnih čelnika položiti vijenac na spomen ploču palim radnicima. Potom se zabava seli u park šumu Šijana gdje će se održavati zabavni program od 10.30 do 20 sati, dok će podjela 2.500 porcija fažola početi u 12.30 sati. I u ostalim dijelovima Istre proslava praznika rada obilježit će se zvucima limene glazbe, podjelom graha i brojnim zabavnim programima, od tradicionalnih sportskih aktivnosti poput biciklijade i odbojke na pijesku do društvenih turnira u boćanju, pljoćkanju i neizostavnoj briškuli i trešeti.

U petak Limena glazba Pazina, svojom tradicionalnom ranojutarnjom budnicom, u šest sati kreće gradskim ulicama. Istom povodom Grad Pazin u suradnji s Moto klubom Indians MC Croatia sutra organizira piknik na livadama bivše vojarne u Pazinu. Ispred zgrade Moto kluba Indians postavit će se šator i klupe na kojima se, već od 11 sati, građani mogu družiti uz živu glazbu, a zabavljat će ih Picaferaj i New folder band. Za 13 sati zakazan je zajednički objed, a na jelovniku je naravno grah. Tko želi može donijeti vlastiti roštilj i iskoriste livade za piknik, a djeca će se moći uključiti u igre koje će organizirati i voditi volonterke Društva Naša djeca Pazin. U slučaju kiše, proslava se ne otkazuje, već se seli u natkrivene i zatvorene prostorije u nekadašnjoj pazinskoj vojarni.

Bike maraton uz gljivarski kotlić

TZ Novigrada i Grad u 10 sati organiziraju "Bike&Walk", rekreativno pješačenje i vožnju biciklom stazom Karpinjan–Pineta–Mareda-Dajla, a nakon dolaska u Dajlu povratak je istom stazom. Za sve sudionike "Bike&Walka" od 12 sati osiguran je besplatan obrok graha ili gljivarskog kotlića, a ostalima će se prodavati po simboličkoj cijeni. Također po simboličkoj cijeni moći će se iznajmiti već pripremljen roštilj, dovoljno je donijeti meso bez priprem žara i brige za čišćenje roštilja, poručuju organizatori. Od 10 sati na Karpinjanju u Parku Janeza Ziherla primaju se prijave za "Prvomajski MTB mini maraton Novigrad" koji u 11 sati starta iz Poslovne zone Vidal. Voze se dvije staze: "Rekreacija" u dužini od 22 kilometra i "Sport" u dužini od 44 kilometra. Druženje uz sportske i rekrativne igre uz ponudu hrane i pića potrajat će do 21 sat, a za dobro raspoloženje pobrinuti će se "Bambus band".

Trka na tovari u Orbanići

Središnja proslava 1. svibnja, Međunarodnog dana rada, ali i svetih Filipa i Jakova, zaštitnika župe Filipana, za područje općine Marčane održati će se u Filipani i Orbanićima. Proslava počinje svetom misom i krizmom za krizmanike iz župe Filipana i Hreljići s početkom u 11 sati u crkvi u Filipani. Predvodit će je biskup u miru Ivan Milovan i župnik Hrvoje Okadar. U Orbanići u 17 sati počinje tradicionalna trka na tovarima uz bogat kulturno umjetnički program, u organizaciji TZ-a Marčane. (Z. S.)

"Veli Jože" za Praznik rada

Općina i TZ Motovuna već tradicionalno organiziraju proslavu 1. maja na Kanalu podno grada. Danas u 17 sati započet će na igralištu u Kaldiru malonogometni turnir, a u 18 sati iz Kanala kreće noćna vožnja terenskih automobila. Po povratku automobila u šatoru će se održati zabava uz DJ-a. Sutra ljubitelji odbojke, boćanja, nogometa, terenskih automobila ili hodanja mogu pratiti ili se priključiti nekoj od ovih aktivnosti, a u 13 sati započet će zajednički objed za sve sudionike i goste. Nakon ručka s početkom u 14 dati vozači terenskih automobila natjecat će se u vožnji spretnosti na poligonu, a podjela nagrada očekuje se oko 19 sati. Završni dio malonogometnog turnira započinje sutra od devet sati u Motovunu. Boćarski turnir u Motovunu započinje u devet, a odbojkaški u 11 sati. Druga po redu Urbana orijentacija "Veli Jože" koju organiziraju TZ Motovun i SRK Alba kreće se Kanala u 10 sati.

Prvi maj uz tai chi

U parku prirode Kamenjak sutra će se u povodu 1. maja i svjetskog dana tai-chia, malom prigodnom proslavom i s instrukturima iz tri najeminentnije škole srodnih terapeutskih vještina obilježiti 15. godina tai-chia u Puli. Budući da je riječ o drevnoj kineskoj vještini pogodnoj za sve generacije iznad 21. godine starosti, pozvane su obitelji s djecom da se uz vježbe disanja, osnovne pokrete, predavanje, kao i mogućnosti uvježbavanja naprednijih formi poput Sil Lohana opuste u prekrasnoj prirodi Kamenjaka. Organizatori najavljuju da će događaj trajati nekoliko sati, nakon čega slijedi zakuska-roštilj i prvomajsko kupanje u moru ili šetnja i osnovno upoznavanje korisnog bilja. (L. B.)

Prvomajski fažol u parku

Proslavu Prvog svibnja, Međunarodnog dana rada, Grad Vodnjan organizira u gradskom Parku u kojem zabavni program starta u 10 sati. Podjela fažola počinje u 11.30 sati. U slučaju kiše proslava će se održati u Domu mladih. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter