Nek' i u uredu bude dom!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bliže se blagdani - najveseliji, najtopliji, najmirisniji… Bilo da cemo ih provesti na radnom mjestu ili u okrilju svoga doma u društvu najmilijih, potrebno je obaviti pripremne radnje da bi atmosfera oko nas bila što primjerenija trenutnom raspoloženju. Ne gledajte na to kao na obvezu vec kao na zadovoljstvo kojim cete razgaliti svoja srca i pripremiti ih za najblagdane.

Buduci da na radnom mjestu provodimo velik dio dana, ne cudi potreba za njegovim ukrašavanjem da bi ono postalo što prihvatljivije za boravak ovih dana u godini. Ne treba previše ni truda ni novca da od hladnog i bezlicnog ureda napravite personalizirano mjesto za rad.

Vjerojatno je najvažniji prvi dojam koji cete vec s vrata dobiti o osobi u ciji ured ulazite. Prigodni ukrasi za tu namjenu su razni vjencici sacinjeni od raznih materijala. Vrlo su dekorativni oni nacinjeni od šiški cedra i grancica crnogorice, kao npr. tise, tuje ili cempresa.



Ove vrste imaju plosnate izbojke koji ce lijepo nalijegati jedan na drugoga i ciniti uredan vjencic. Vrste iglicastih grana poput jele, smreke ili cedra bolje ce izgledati u ikebanama koje cete sami izraditi i postaviti nasred stola. Neka bude prilagodena oblikom i velicinom izgledu stola, a boja ukrasa dominirajucoj boji ureda. Oko kvake na vratima zavežite prigodnu vrpcu ili zvoncice da biste culi da vam netko dolazi. U vecu, jednostavnu staklenu posudu možete posložiti kuglice za bor raznih velicina (i boja). Cinit ce vrlo dekorativan ukras koji ce odlicno poslužiti umjesto ikebane nemate li previše smisla i strpljenja za izradu aranžmana od prirodnih materijala.

Suhe kolacice koje ste sami ispekli posložite u dekorativnu zdjelicu i ponudite njima svakog tko vam ude u ured. Osim keksa, ponudu možete obogatiti cokoladnim i drugim bombonima. Tako cete na originalan nacin svima poruciti da su dobrodošli i dragi poslovni partneri, a s druge strane da imaju posla s dobrom domacicom, a ne samo s vrsnom poslovnom ženom.

Za pozadinu kompjutera postavite prigodnu sliku sa zimskim motivima. Neka s racunala odjekuju veseli zvuci zvoncica, naravno samo ako vas ne dekoncentriraju u radu. Na tix kocke zalijepite male prigodne naljepnice. Tako cete svaki papiric uciniti posebnim i osobnim. Po prozorima iscrtajte božicne motive, ali budite u tome umjereni. Ipak je to ured, mjesto gdje se radi i stvara, a ne djecja igraonica.



Svakoga dana na kalendaru zalijepite šarenu zvjezdicu na dan koji je u tijeku da biste išcekivanje blagdana ucinili zanimljivijim. Ured zamirišite kapima etericnog ulja na nacin da diskretno raspršite aerosol po prostoriji. Možete nakapati nekoliko kapi omiljenog etericnog ulja u posudu s vodom ili na radijatore. Prostoriju ce zacas okupati odabrani miris.

Svakodnevnim mijenjanjem ulja u skladu s raspoloženjem i aktivnostima možete imati drugaciji doživljaj svakoga dana. A u skladu s karakteristikama pojedinog ulja možete se sami poticati i motivirati na rad. Menta ce vam, primjerice, dobro doci za koncentraciju pri zahtjevnim zadacima, lavanda ce vam dati dozu mira i staloženosti u teškim situacijama, jela ce potaknuti stabilnost i timski rad, a naranca ce vam dati životne radosti kod izuzetno napornog radnog dana… Svi ce vas mirisi stalno podsjecati na predstojece blagdane jer su upravo oni vrlo zastupljeni u svakom domu tijekom blagdana.

Provodenje radnog vremena u ovako uredenom uredu bit ce manje stresno za ovih dana u godini koji osim ugode nose i dozu napetosti i išcekivanja. Potrudimo se da u Novu godinu udemo optimisticniji i vedriji nego što smo bili u ovoj staroj.


Podijeli: Facebook Twiter