Nejasnoce o brodovima za obalnu stražu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ocigledno je da Vlada RH želi ostvariti zakonski okvir za dodjelu poslova izgradnje ophodnih brodova za obalnu stražu, ali po kriterijima koji nisu transparentni ni u skladu s korektnom tržišnom utakmicom. Uvjereni smo da je pokrenuto hitno izglasavanje novog Zakona o javnoj nabavi u želji da se pokrije i opravda naum da se zaobide zakonita proceduru transparentnog javnog natjecaja i tržišnog natjecanja te posao dodijeli arbitrarnom politickom odlukom."

Tim se rijecima obratila javnosti Mare Bulic, direktorica PR tvrtke Propela, u ime cetiri brodograditeljske tvrtke: Adria-Mar brodogradnje, NCP-a, Montmontaže Greben i Tehnomonta iz Pule. Njih su pogodile izjave ministra gospodarstva ?ure Popijaca da jedino Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata i Kraljevica danas imaju potrebne reference i iskustva za izgradnju ophodnih brodova za obalnu stražu,te su ga pritom prozvali da se služi neistinama i obmanjuje javnost.

Oni se pitaju što to Brodosplit-BSO i Kraljevica imaju za potrebe obrane i sigurnosti, a da nema niti jedno drugo brodogradilište. Smatraju da brodove obalne straže može graditi devet brodograditeljskih tvrtki: Tehnomont-brodogradilište Pula, Brodogradilište Punat, Viktor Lenac, NCP Šibenik, Adria-Mar brodogradnja, Montmontaža Greben i Inkobrod Korcula, pored Brodosplita BSO i Brodogradilišta Kraljevica.

"Namece se pitanje moraju li manje privatne brodogradevne tvrtke, koje uspješno posluju na svjetskom tržištu, samo puniti proracun RH, a da im se oduzima mogucnost za sudjelovanje u nadmetanju za poslove koji se financiraju iz tog istog proracuna. Postojeci zakoni o javnoj nabavi zahtijevaju i priznaju kao reference projekte realizirane u zadnje tri, odnosno pet godina.

Po tom kriteriju, niti jedno od brodogradilišta koje ministar Popijac favorizira zapravo nema referenci, buduci da u tom vremenu nisu izgradili niti jedan slican brod", navodi se u priopcenju, u kojem pozivaju ministra Popijaca da se osobno uvjeri u kompetentnost hrvatskih brodograditelja koji opstaju unatoc poslovnom okružju koje im je i njegovo ministarstvo kreiralo.

"Rado cemo ga upoznati s projektima koje smo odradili pobijedivši u oštroj konkurenciji na medunarodnim natjecajima, nadajuci se da ce takvu proceduru provoditi i ministarstvo kojemu je on trenutno na celu", zakljucuju u priopcenju. (P. GREGOROVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter