Nejasna strategija razvoja poljoprivrede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Gradska uprava nema jasnu strategiju o razvoju poljoprivrede na Rovinjštini i neucinkovita je kada su u pitanju prijave za europske fondove namijenjene razvoju upravo toj grani", izjavio je u utorak na konferenciji za novinare Bruno Poropat, jedan od cetiri oporbenih vijecnika. Povod konferenciji bilo je i predstavljanje pristupnog europskog fonda IPARD, programa za ulaganja u poljoprivredu do 2013. godine, najavljeno za srijedu u Vodnjanu.

- U Rovinju je nekad bila 21 stancija te više od 700 manjih objekata - kažeta. Ukidanje odredbe gradenja na poljoprivrednim površinama rezultiralo je nezakonitom gradnjom više od 800 manjih objekata, a to što su pojedinci izgradili ugostiteljske objekte, zakida one koji se danas njome ozbiljno bave, rekao je Poropat i naglasio da nije istina da se gradani ne žele baviti poljoprivredom, a ona bi, prema njegovu mišljenju, trebala biti temeljna grana razvoja Rovinja i Rovinjštine. Od šest tisuca hektara poljoprivrednog zemljišta tek se polovica obraduje.

Poropat smatra da bi trebalo ujediniti sve grane koje se ticu razvoja poljoprivrede, pocevši od politike preko ljudi zaduženih za gospodarstvo i urbanizam do arhitekata koji ce projektirati moderne uljare i vinarije prema europskim standardima, što je i uvjet za dobivanje novca iz fondova.


Podijeli: Facebook Twiter