Neizvjestan opstanak malih turističkih zajednica

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ministarstvo turizma konačno je, nakon mjeseci iščekivanja, radionica i okruglih stolova, objavilo na svojim internetskim stranicama smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama. Ovaj se zakon već duže vrijeme iščekuje jer će se njime provesti korjenite promjene među sadašnjim turističkim zajednicama. Zakon bi nakon javne rasprave trebao u proceduru ovog ljeta, a počeo bi se primjenjivati od početka iduće godine.

- Pozivamo sve dionike turističkog sektora, a i šire da se uključe u javnu raspravu, prvenstveno kako bi se unaprijedio sustav turističkih zajednica te uskladio s potrebama modernih turista. Turističke zajednice zasigurno su sustav koji je u protekle 23 godine dao najveći doprinos razvoju turizma u Hrvatskoj, no sukladno anketama provedenim na terenu, vrijeme je za njegovu promjenu. Od sredine travnja povest ćemo i raspravu i dijalog na samom terenu kako bismo došli do najboljih rješenja za čitav sektor, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Županijske turističke zajednice trebale bi postati regionalne menadžment organizacije (RMO), a u Hrvatskoj će ih biti 10, umjesto sadašnjih 20. Od iduće godine postojat će tako RMO-i za Istru, Grad Zagreb, Središnju Hrvatsku, Slavoniju, Kvarner, Liku – Karlovac, Dalmaciju – Zadar, Dalmaciju – Šibenik, Dalmaciju – Split te Dubrovnik. Nove organizacije preuzimaju sve zaposlenike, imovinu, prava i obveze dosadašnjih turističkih zajednica.

Istarski turistički djelatnici kažu da će se očitovati na smjernice. Među njima je i direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević koji još uvijek ne zna koji će biti učinci novog zakona na njegov TZ.

- Ovo su zasad samo smjernice i prijedlog koji ćemo proučiti i na koji ćemo se očitovati. Jasno je iz ovoga da bi ubuduće županijski TZ imao 15 posto od boravišne pristojbe, umjesto sadašnjih 10 posto što je za 50 posto povećanje tih prihoda. Ipak, još uvijek ne znamo hoće li biti novih zapošljavanja jer najprije moramo napraviti simulaciju zadataka koje ćemo po novom zakonu morati obavljati, kazao nam je Ivošević. (Piše Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter