Neizvjesno održavanje gay pridea u Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Održavanje mimohoda za prava homoseksualaca u Beogradu 6. listopada, neizvjesno je, a jedan politički pokret zatražio je od srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da se ogradi od toga događaja, izvijestili su srbijanski mediji.

Desničarski pokret "Dveri" uputio je srbijanskom predsjedniku Nikoliću otvoreno pismo sa zahtjevom da se ogradi od mimohoda i stane na stranu građana Srbije koji se protive održavanju te priredbe u Beogradu. Taj pokret, koji je nedavno prvi put sudjelovao na izborima u Srbiji, ušao je u nekoliko općinskih parlamenata, ali ne i u državni parlament.

Pokret tvrdi da se ne zauzima za diskriminaciju homoseksualaca, već da ne želi aktiviste za prava homoseksualnih osoba u vrtićima, školama, na ključnim mjestima u medijima i općenito na pozicijama društvene moći.

Prošlogodišnji mimohod zabranio je, samo tri dana prije zakazanog datuma, tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, uz obrazloženje da ne postoje sigurnosni uvjeti, dok danas pojedini mediji nagađaju da je ključni čovjek za odluku o mimohodu Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik vlade i ministar obrane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter