Neizostavno štivo za sve nauticare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nauticki peljar hrvatskog Jadrana" prava je poslastica za nauticare i ljubitelje mora i plovidbe, te je ujedno i dosad najdetaljniji peljar naše obale i otoka. Stari morski vuk Mladen Šutej, svjetski poznati nauticar, glavni je urednik ove knjige, ciji su autori još cetvorica iskusnih nauticara - Damir Miloš, Darko Stipanicev, Mladen Gerovac i Milan Ilic.

Knjiga na 528 stranica, s 420 karata i više od 500 fotografija sadrži pregršt korisnih informacija o 264 glavne luke, marine i uvale, o prilazima, sidrištima i vezovima, o luckim komunikacijama, svjetionicima i navigaciji, kao i o benzinskim crpkama, opskrbljenosti i zanimljivostima jadranske obale. Ovo je prvi peljar u kojem su tako temeljito obradene sve prikazane lokacije, s detaljno predstavljenim lukama, lucicama i uvalama kojih obicno nema u drugim peljarima ili vodicima. Svaka je lokacija prikazana tekstom, bar jednom kartom i bar jednom fotografijom, kako bi je nauticari lakše prepoznali. Kartografski podaci su potpuno ažurirani, fotografije su snimljene iz zraka posebno za ovu potrebu, a na fotografijama je ucrtan put uplovljavanja.

U nautickom peljaru opisana je hrvatska obala Jadranskog mora, i to od granice s Republikom Slovenijom na sjeveru do Molunta na granici s Republikom Crnom Gorom na jugu. U knjizi su naravno obradeni i svi otoci unutar hrvatskog unutarnjeg i teritorijalnog mora, pri cemu je na prvom mjestu glavni, odnosno najveci gradic, a zatim ostali. Zahvaljujuci predivnim i detaljnim fotografijama, ne bi trebalo cuditi ukoliko putnika namjernika knjiga navede na sasvim neplanirano zaustavljanje ili skretanje, po mogucnosti u jedan od gradica za koji je malo tko uopce cuo. Na kraju knjige nalazi se vrlo koristan popis luckih kapetanija i njihovih ispostava na cijeloj obali zajedno s njihovim telefonskim brojevima, kao i druge informacije neophodne za sigurnu plovidbu.

Iako je u prvom redu namijenjena nauticarima, nautickim turistima i iznajmljivacima plovila, bit ce zanimljiva i svima koji žele upoznati raznolikost hrvatskog Jadrana.


Podijeli: Facebook Twiter